Здраве, Новини

Заразените намаляват, нова техника за дезинфекция в болницата

Общо 70 са заразените с вируса лица в общината към 22 юли. Данните показват значителен спад в обхвата на пандемията, тъй като десетина дни по-рано носителите на Ковид-19 са били доста повече – 98. Сега в болница се лекуват 20 души, а 50 човека са на домашно лечение.
За пръв път от 3 юни, когато бе открит първият заразен в Самоков, на 17 юли бе отчетено, че няма нито един положителен PCR тест на жител на общината. Подобен радостен резултат бе констатиран и на 22 юли.
Доста по-малко са и хората под карантина – 59, докато през миналата седмица те са били 150. Освен това от началото на тази седмица няма нови лица, поставени под карантина.
В същото време броят на излекуваните от коронавируса е нараснал и те вече са 172.
От началото на извънредното положение през март до 22 юли с вируса в общината са диагностицирани 250 души; 8 човека са починали. През последните дни починали няма.
От Регионалната здравна инспекция благодариха на различните институции и на гражданите за добрите резултати в последно време в борбата със заразата и същевременно предупредиха, че Ковид-19 съвсем не си е отишъл и е наложително да продължи спазването на мерките, свързани с носенето на маски и ръкавици, миенето на ръце, дезинфекцията и спазването на дистанция.

х х х

Със 17 нови лампи, тип UV-C, се снабди „МБАЛ–Самоков“. Лампите са от последно поколение, предназначени за дезинфекция на повърхности и въздуха. На новите съоръжения се разчита именно в борбата със заразата. Според специалисти само за 5 минути лампите убиват 99,5 % от всички микроорганизми, в това число и вируси. Това прави тези уреди незаменими в настоящата пандемична обстановка. Те могат да работят и в присъствието на хора.
Известно е, че при циркулация на заразен въздух бактериите и вирусните частици падат и се наслагват върху легла, медицински уреди, бюра, столове, подове. Затова новите лампи са монтирани в чакалните, коридорите, пред приемно-консултативните кабинети на отделенията, където има най-много пациенти.
Смята се, че светлината от тези лампи е „терминатор“ за вътрешноболнични инфекции. Не случайно Американската агенция за безопасност на храните и лекарствата препоръчва такива уреди за болнични заведения – операционни зали, инфекциозни отделения, реанимации и др., като златен стандарт за дезинфекция.

Leave a Reply