Заразените се увеличават, маските на открито – отново задължителни

С четирима са се увеличили в общината т. нар. активни лица в края на миналата седмица. Така към 19 октомври в болница са били 14 души с Ковид-19, а други 45 са на домашно лечение.
През почивните дни пет души са дали положителен резултат на РSR тестовете, а само за денонощието от 20 до 21 октомври са „пипнали“ вируса още 6 човека.
От началото на извънредното положение досега от този свят са си отишли общо 10 жители на Самоков и района, при които е било открито наличието на коронавирус.
Справката показва, че заразените от март до 19 октомври са общо 306, а поставените под карантина – 1617, като в края на миналата седмица броят на тези хора е нараснал с петима. Под карантина в началото на седмицата бяха 50 жители на общината.
От вчера, 22 октомври, маските на открито отново станаха задължителни за цялата страна. Направено бе уточнение, че това се отнася преди всичко за местата със струпване на много хора. В този смисъл излезе и нова заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.
Междувременно срокът на карантината пък бе намален от 14 на 10 дни.
От Регионалната здравна инспекция обобщиха, че случаите на коронавирус сред населението през последните две седмици са нараснали драстично. Констатира се и слаба дисциплина, много хора не спазват наложените мерки, забрани и изисквания, въпреки че те се смятат за елементарни – спазване на дистанция, носене на маски, дезинфекция, често миене на ръцете.
Във връзка с повишената заболеваемост в последно време тези дни започват проверки по спазване на предписаните мерки от специални групи с представители на РЗИ, полицията, Общината и Агенцията по безопасност на храните. Ще бъдат проверявани сгради с обществен достъп, заведения, магазини, училища и др.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*