Зарибиха Искъра и други реки с 12 хил. балкански пъстърви

Общо 12 хил. рибки, балканска пъстърва, бяха пуснати на 19 юли в коритата на реките Бели Искър, Черни Искър, Бистрица, Урдина река и Искър, както и в селата Говедарци, Маджаре, Мала църква и Доспей.
Деца бяха най-ентусиазираните участници в традиционната зрелищна годишна акция. Малчуганите пуснаха рибките във водата заедно с кмета Владимир Георгиев при пешеходния мост на Искъра в града ни.
Рибарят и еколог Костадин Георгиев обясни на младите хора как трябва да се държат рибките във водата, за да се аклиматизират, и едва след това да се изсипват от чувала. Атрактивно бе преживяването за децата от двете летни занимални – „Шишарко- планинарко” и „Щастливо лято”.
Зарибителният материал е бил закупен от пъстървото стопанство “Чудните мостове”. Кампанията се проведе за шеста поредна година. Традиция е вече Общината всяка година да закупува около 10 хил. рибки, с които да се зарибяват реките в района.
Начинанието е съвместно със самоковското ловно-рибарско сдружение, което не само закупи отново около 2 хил. рибки, но и негови членове участваха активно в процеса на зарибяване. Съдействие оказаха представители на Изпълнителната агенция по рибовъдство и аквакултури, както и любители рибари и граждани.
Пуснатите в реките рибки бяха с дължина около 10 см. Според специалистите тогава рибките са по-устойчиви и по-лесно се приспособяват към новата среда.
От ловно-рибарското сдружение призоваха междувременно рибарите да спазват разпоредбите и да пускат обратно във водата уловените по-малки рибки, за да се запазва и увеличава самата популация.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*