Зарибиха Искъра с 10 хил. речни пъстърви /снимки/

Кметът Владимир Георгиев и опитният рибар Георги Прасков пускат рибките в реката

По инициатива на кмета Владимир Георгиев р. Искър бе зарибена на 11 юни с 10 хил. речни пъстърви.
Освен кмета, на мястото на пускането в реката на т. нар. балканки – край пешеходния мост срещу бившата фабрика „Самоковска комуна“, дойдоха председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.-кметът Радослав Стойчев, гл. експерт „Екология“ в Общината Елена Лобутова и др. Тук бяха и Борислав Георгиев от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ и представители на Ловно-рибарското сдружение в града ни.
Средствата, изразходвани за рибките – 1200 лв., са осигурени от Общината. Самите пъстърви пристигнаха от Родопите – от района на Девин, докарани със специален автомобил.
Преди пускането във водата опитният рибар Георги Прасков запозна присъстващите с особеностите на балканките. Прасков и кметът Георгиев, екипирани с подходящи ботуши, първи зарибиха буйните пролетни води на Искъра под одобрителните погледи на околните, сред които бяха и дългогодишни рибари – Кънчо Кръстев, Борислав Вардаров, Костадин Георгиев…
Както е известно, тази година е забранен уловът на балканска пъстърва и трябва да се спазва правилото „Хвани и пусни“. Нарушителите подлежат на сериозни парични санкции съгласно закона. Сигнали за нарушения могат да се подават на тел. 112.
Освен край пешеходния мост, балканки този ден бяха пуснати и в района на Учителския бент над града ни, както и при моста на р. Бистрица.

Васил Василев

Заклетите рибари Борислав Вардаров, Костадин Георгиев и Кънчо Кръстев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*