Засилено самоковско участие в Царшишмановите дни

В града ни на 5, 6 и 7 октомври за шести пореден път се състояха Царшишманови дни – своеобразно продължение на някогашните есенни четения на Асоциацията за антропология, етнология и фолклористика “Онгъл”.
Със свои доклади и научни съобщения се представиха учени от страната и чужбина, както и музейни специалисти и краеведи.
Сред участниците в научния симпозиум под надслов “Памет и святост” бяха и самоковски автори – Веселин Хаджиангелов, Георги Захов, Иван Ненов. Част от разработките бяха посветени на миналото на Самоков, Белчин, Радуил, Шипочан и други селища в региона, на Паисий Хилендарски, на местния фолклор и др.
При откриването на дните директорката на Историческия музей в Самоков Нина Христовска изтъкна, че именно в нашия край проф. Христо Вакарелски е провел първите етнографски изследвания, че тук е била уредена първата национална етнографска изложба, а известните самоковски художници и музейни деятели проф. Васил Захариев и Христо Йончев са били членове на първото национално археологическо дружество. Величествен паметник пък на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война е неповторимата сграда на самоковското читалище “Отец Паисий”.
По предложение на секретаря на асоциация “Онгъл” д-р Константин Рангочев /наш съгражданин/ присъстващите прави и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите в Балканската война, започнала на същия ден преди един век – на 5 октомври 1912 г.
Първото заседание бе ръководено от главния секретар на асоциация “Онгъл” д-р Росен Малчев. Сред участниците в откриването на симпозиума бяха Пепа Георгиева, гл. експерт “Култура” в Общината, екскметът инж. Христо Ярловски, научни работници, студенти, ученици, местни културни деятели.
Симпозиумът се състоя в залата на петия етаж в сградата на Общината и в конферентната зала на хотелския комплекс “Бистрица” в Самоков.
По различните теми имаше и дискусии. Представена бе фотоизложба. Състоя се и фестивал на културно-историческия и природонаучния късометражен филм. Своя седми сезон отбеляза Балканската културна филмотека.
Традиционната изява този път бе посветена на 250-годишнината от написването от Паисий Хилендарски на “История славянобългарска” и на 150-годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов.
Съдействие на асоциация “Онгъл” за организацията оказаха Община Самоков, Историческият музей в града ни, Съветът за чуждестранна българистика при БАН, “Екип 123” ЕООД и импресарско-издателската къща “Род”.
Обявени бяха и награди на отличили се творци.
Участниците в оригиналния ежегоден духовен празник посетиха изложбата на Дечко Узунов в Художествената галерия и се поклониха пред мемориалните плочи на Паисий Хилендарски и други самоковски възрожденци в двора на църквата “Св. Никола”.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*