Затвориха гимназиите и дискотеките, мачовете – без публика

Със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов за период от две седмици – от 29 октомври, четвъртък, до 12 ноември, четвъртък, бяха затворени гимназиите и университетите. Мачовете пък ще се играят без публика. Мерките са предприети, за да се предотврати по-нататъшното взривно нарастване на заболелите от коронавирус и увеличаването на смъртните случаи. Университетите и гимназиите ще преминат към т. нар. неприсъствена форма на обучение – по електронен път.
Със заповедта се преустановяват и извънкласните дейности и занимания. Конференции, семинари и др. могат да се провеждат само с участието на не повече от 30 души. Театрални представления, кинопрожекции, концерти и др. пък съгласно документа може да има само при заетост на местата в съответната зала не повече от 30 %.
Преустановяват се посещенията в дискотеки, барове и други нощни заведения. В ресторантите и сладкарниците трябва да се осигури дистанция от 1,5 м между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. В обектите за търговски, административни и други услуги не бива да се допуска повече от 1 човек на 3 кв. м. Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.
За пазарите се регламентира еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят маски.
Забранени са и посещенията на външни лица в болниците. В домовете за стари хора и за настаняване на деца пък външни лица ще бъдат допускани само по изключение.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*