Затвориха софийското шосе заради поскъпването на винетките

За втори път самоковски шофьори участваха в националния протест срещу планираното поскъпване на винетките за леки коли от 67 на 97 лв. В събота следобед, на 5 декември, водачи на десетки леки коли затвориха за около два часа софийското шосе при кръговото кръстовище на изхода на града ни, а не при отклонението за Злокучане, както се планираше предварително. Акцията бе организирана чрез социалните мрежи. Гражданската си позиция шофьорите изявиха чрез лозунги с критики към правителственото решение и чрез залепени на автомобилите си стикери.
Шествието тръгна по установила се вече традиция от паркинга пред „Т Маркет”.
„Качеството на пътищата не отговаря на това, което плащаме. Пътят за Дупница не е ремонтиран може би 20 години. Постоянно пропада, кърпи се и това е временно явление, след няколко месеца пак същата работа. Пътят е натоварен и с много камиони и постоянно стават инциденти. Пътят за Ихтиман в участъка преди и след Ново село е в крайно лошо състояние. Пътят за Костенец е с много пропаднали участъци при спускането след Боровец. Дори има пропаднали места на завои, където трябва да преминеш в насрещната лента и оттам нататък не виждаш какво идва отпред. Това са места за смърт, дето се казва”, заяви организаторът на протеста Илиян Чалгънов.
Акцията бе посрещната нееднозначно от колегите на протестиращите. Някои се солидаризираха с начинанието, но други продължаваха пътуването си, макар и по коларски пътища и дори направо през полето.
Организаторите обаче не се отказват от начинанието. Предвижда се следващата събота – на 12 декември, протестните действия да продължат.
Междувременно, от 10 декември, новите, по-високи цени на винетките, влязоха в сила. Годишната винетка за леките автомобили вече ще струва 97 лв., седмичната – 15 лв., а месечната поскъпва от 25 на 30 лв. До края на декември все още ще могат да се купуват винетки за тази година на старите цени.

Д. Тодоров

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*