Затвориха училища, детски градини, читалища, клубове, заведения

В опит да се спре разпространението на коронавируса в общината бяха затворени всички училища и детски градини. В срок до 29 март е преустановена работата на Историческия музей и на другите музейни обекти, на читалищата, библиотеките, Младежкия дом, зала „Самоков”, центровете за предоставяне на социални услуги, клубовете на пенсионера и др. Преустановени са и всички обществени, културни и спортни прояви и занимания.
Мерките бяха предприети след заседание на Кризисния щаб при Общината, въз основа на обявеното на 13 март от парламента извънредно положение в страната и последвалата заповед на министъра на здравеопазването. Заповедта е изпратена до стопаните на всички търговски обекти в общината, както и до кметовете и кметските наместници на села в района.
От Общината междувременно информираха, че са закупени термометри за дистанционно измерване на температурата, с които ще бъдат снабдени училищата и детските градини. Целта е да се контролира достъпът до учебните и детските заведения след прекратяване на извънредното положение.

х х х  

В заповедта на здравния министър се нарежда да се преустановят посещенията на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки и аптеките.
Препоръчва се, където е възможно, да се въведе дистанционна форма на работа на служителите. Когато това е невъзможно, работодателите трябва да организират филтър, дезинфекция и проветряване, спазването на хигиена и недопускането на хора с остри заразни заболявания. 
Преустановени са детските и женските консултации, профилактичните прегледи и имунизации, плановите операции и свижданията.
На тел. 112 можете да получите обяснения за конкретните мерки, въведени със заповедта на министъра на здравеопазването.
Тези дни съвместни екипи на МВР и Регионалната здравна инспекция в Софийска област извършват масови проверки за спазване на заповедта в общината и специално в Боровец и Самоков.

х х х

Парламентът прие междувременно и промени в Наказателния кодекс във връзка с нарушаването на карантината от някои хора, поставени под нея заради коронавируса. Наказание до 5 години затвор и глоба от 10 хил. до 50 хил. лв. заплашва всеки, който по времето на Ковид-19 наруши карантината. Който пък наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, ще се наказва вече с лишаване от свобода до 3 години и санкции от 1000 до 10 000 лв.

х х х

Във връзка с борбата срещу коронавируса с половин година бе удължен срокът за смяна на личните документи.
Протоколите за лекарствата се удължават с 12 месеца, а решенията на ТЕЛК ще важат до края на май. 

х х х

Едно от най-новите разпореждания е на обществени места да не се събират заедно повече от двама възрастни. Знае се, че Ковид-19 е особено опасен за по-възрастните хора.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*