Култура, Новини

Захари Каменов е новият носител на наградата „Захарий Зограф”

Художникът Захари Каменов е новият носител /за 2016 г./ на националната награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф”, реши комисия, ръководена от акад. Светлин Русев.
Захари Каменов е роден през 1949 г. във Видин. Завършил е Националната художествена академия. Негови творби притежават най-известни галерии в Европа, Америка, Азия. Художникът се занимава с графика, живопис и малка пластика – керамика. Правил е много изложби у нас и в чужбина, носител е на редица български и международни награди. Популярен е и с авангардните си идеи и техните реализации.
Свързан е със Самоков от три десетилетия, когато отпечатва свои творби в Графичната база. През миналата година местната публика видя негова изложба в галерия „Масларски”.
Престижното отличие ще бъде връчено на Захари Каменов на 19 май в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”. Както е известно, удостояването на български художници с тази най-висока награда бе възстановено през 2000 г. по решение на Общинския съвет в града ни след 12-годишно прекъсване /наградата се връчва от началото на 70-те години на миналия век/. Благодарение на статута на наградата днес фондът на самоковската галерия разполага с произведения на едни от най-големите наши художници през последните десетилетия.
Членове на комисията, определила Захари Каменов за новия носител на наградата, са художниците и сами носители на наградата Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев и Милко Божков, галеристът Иво Масларски, кметът Владимир Георгиев и зам.-кметът Васил Сайменов.

Leave a Reply