Новини, Политика

Зашкев и ген. Атанасов представиха обединение „Демократична България” и скочиха на властта

Общинският съветник Васил Зашкев и лидерът на Демократи за силна България /ДСБ/ ген. Атанас Атанасов запознаха самоковската общественост на 11 май в Младежкия дом с новото дясно обединение „Демократична България”, в което към момента влизат движение „Да, България” и партиите ДСБ и „Зелените”.
Атанасов пристигна със закъснение, а след това говори пространно за неправилните политики, според него, на национално ниво. „Корупцията е неразследвана и ненаказана, защото тези, които държат властта, ще трябва сами да се вкарат в затвора”, категоричен бе гостът. Затова и западни медии написали по подобие на девиза на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, че „Корупцията прави силата”. Ат. Атанасов изрази мнение, че България е в тоталитарен режим на управление, че премиерът Бойко Борисов управлява заедно с „протежето на Ахмед Доган от ДПС Делян Пеевски”, че БСП не е реална опозиция, а парламентът е тотално обезличена институция.
Лидерът на ДСБ изрази тревогата си и от водената в България, според него, хибридна война срещу ЕС и НАТО, и заяви, че „хапем ръката, която ни дава пари”, като добави, че страната ни е получила над 16 млрд. лв., откакто е член на ЕС. Именно заради това гостът призова всички симпатизанти на евроатлантизма и възстановяването на демократичните ценности да се обединят.
Преди Атанасов да дойде от София пък възмущение от местното управление изказа съветникът Зашкев. Той посочи и най-големите грешки в неговите очи на общинското ръководство – създаването на дружествата „Самоков-Боровец 2004” /по-известно като „Супер Боровец”/ и „Борико 2007”, където Общината има минорни дялове и няма право на глас при вземане на решенията; строежът на общинския хотел в Боровец, който е непродаваем. Зашкев запита задочно защо други фирми изпълняват поръчки на Общината след като е създадено общинско строително предприятие. Той посочи още, че 22 села в региона нямат канализация, но вместо да се реши проблемът, е теглен заем за изграждането на парк „Крайискърец”.
Лидерът на ДСБ на местна почва каза, че „няма реална опозиция в Общинския съвет и съветът се е превърнал в придатък на общинската администрация, а в комисиите няма битки на идеи и реално те не функционират.” Дългогодишното управление на социалистите в града според Зашкев довело до огромни щети за общината. Съветникът изрази и учудването си от изказването на своя колега Емил Кривошиев на общинска сесия, че използваната технология в новото депо за отпадъци отдавна е отречена на Запад. „Ако смята така, защо преди години именно той най-много лобираше за строежа на депото”, зачуди се ораторът.
В отговор на въпрос Ат. Атанасов заяви, че първото решение на „Демократична България”, дошло по идея на бившия правосъден министър Христо Иванов, е било да се сформира работна група за подготовка на т. нар. закон за лустрацията. „Как би могла да се оправи лошата пътна инфраструктура”, пък запита госта общинският съветник д-р Димитър Панев. „Единственият начин е смяна на политическото статукво. Протестите също биха могли да са механизъм за решение, тъй като Борисов отстъпва пред всички граждани, които действат твърдо”, отговори Атанасов.
Той получи на изпроводяк книга от Иван Ненов, в която авторът защитава тезата, че родното място на Паисий Хилендарски е Доспей.
В срещата участва и главният секретар на ДСБ Емил Мачиков.

Делян Василев

Leave a Reply