Новини, Шарен свят

Защитено жилище за деца с увреждания може би все пак ще има

Самоков влезе в новините на бТВ и на някои централни вестници на 15 и 16 ноември. Поводът бе отказът на Общинския съвет, изразен в решение на сесия от лятото, да се построи в града ни защитено жилище за деца с увреждания.
Според министъра по управление на еврофондовете Томислав Дончев така Общината е отказала да използва европейски пари. Във в. “Всеки ден” дори бе пуснат материал със заглавие “Унизиха болни деца”, в който буквално пишеше, че “брутална гавра с децата с увреждания си направи Общинският съвет в Самоков”.
Във връзка с този нашумял през последните дни въпрос изявление пред представители на местни медии направи на 16 ноември кметът Владимир Георгиев. Той поясни, че въпросът за проект за строителство на защитено жилище наистина е бил поставен пред Общинския съвет на сесия и обсъждан заедно с цялостната програма за социалните услуги, които се предоставят в общината. На съветниците тогава не е станало ясно как точно ще се осигури финансирането на защитеното жилище през годините. Изразено е било становище, че ако от Европейския съюз и държавата не се осигуряват постоянно средства, за Самоков издържането на такава институция би било голяма финансова тежест.
Всичко това, както и горчивият опит от дома в Гуцал, а и неизясненият въпрос какво ще се случи с децата след като навършат 18 години, са допринесли за тогавашното решение на Общинския съвет.
Г-н Георгиев добави, че ако от Министерството по управление на еврофондовете представят по-добре и по-прецизно проекта, въпросът може да се върне за обсъждане в Общинския съвет.

2 Comments

  1. Ramzy

    Европейски пари ли??? Това са си нашите пари, които внасяме като страна-членка на ЕС(от 1,1% до 1,3% от БВП). Само баламурниците си мислят, че парите ни се дават ей така като “почерпка”. Бившата сграда на Авксентий Велешки в момента се използва за точно тези цели и виждам само журналистическа сензация с цел продажбата на материала. БТВ Долуууууууууууууууууу

  2. Stenli

    To4no taka e, prav si, ama nali trebva da opravdaqt vlizaneto v evropskoto uedinenie politicite… Davali ni pari?! Nie da ne sme Gurciq – da ni opro6tavat van6niq dalg…

Leave a Reply