История, Култура, Новини, Статии, коментари

Защо да не наричаме Паисий – Самоковски!?

Позиция

През тази година си припомнихме делата на двама от корифеите на Българското възраждане – св. Паисий Хилендарски и Доситей, митрополит Самоковски. Заслуга за това имат Историческият музей, Общинската библиотека, ръководителите на Община Самоков, както и централни организации и институции.
Представена бе новата книга-изследване “Самоковският препис на “История славянобългарска” на Иван Ненов, чухме оценката за нея на проф. Надежда Драгова и на доц. д-р Ивайло Христов. Преживяхме дни и часове на размисъл за епохалното дело на нашия съгражданин и първоисторик Отец Паисий.
Да, ние – самоковци, всеки ден си мислим за тях, като на площада виждаме неговата скулптурна фигура, четем надписа “Общинска библиотека “Паисий Хилендарски”, вървим по ул. “Отец Паисий”, минаваме покрай читалище-паметник “Отец Паисий”; ние учихме, а сега внуците ни учат в училище “Отец Паисий” /първото – от 1910 до 1995 г., а сегашното – в комплекса на Спортното училище/.
Няма град в България, в който ежедневно да не се “сблъскаш” с името на хилендарския монах – Самоковец. Назовавам го така, както преди повече от 130 години са го нарекли и написали – “Паисий Самоковски” – именитите български историци проф. Марин Дринов, Константин Иречек /в кн. “История болгар”, изд. в Одеса, 1878 г., с. 666-670/, Димитър Маринов /в кн. “История на бълг. литература”, Пловдив, 1887 г., с. 166-172/ и др.
След като самият св. Паисий Хилендарски пише, че е от “епархий Самоковские”, а център а тази епархия е гр. Самоков, защо и ние, потомците, след 250 години да не наричаме Паисий “Самоковски”.
Имаме си “Самоковски препис” на неговата история, защо занапред да не назоваваме и ние великия хилендарец “Свети преподобни Паисий Самоковски”?!
“О, неразумни юроде, поради что се срамиш” да ме наречеш “Самоковски”?!…
Не е ли време да възвърнем първото определение на нашите първоисторици!?! Не е ли време ние да възвърнем чрез името му и възрожденската слава на нашия град!?
Време е за промяна. Време е да възвърнем официално името на първия възрожденец – “Св. преп. Паисий Самоковски”.
Преди години банскалии ни го отнеха по политически причини, а сега ние искаме да си го наричаме “Самоковски”. Да, и напълно сме в правото си! Отец Паисий е роден тук, неговият дух и споменът за него ежедневно, ежечасно, даже ежеминутно е тук, сред нас!
Самоковци, надигнете глас и подкрепете това мое предложение. Няма нищо страшно в това ни начинание. Ние искаме историкът йеромонах Паисий Хилендарски да бъде преименуван на “Св. преподобни йеромонах Паисий Самоковски”.

Георги Михайлов
бивш уредник на Историческия музей – Самоков
Leave a Reply