Новини, Читателски

Защо не се чистят от сняг тротоарите на мостовете?

Тази зима наистина няма много сняг, но миналата седмица, когато падна малко повече, се видя, че се създадоха големи проблеми за пешеходците. Думата ми е за тротоарите на мостовете. Не знам какво е положението на Долния мост и на Горния /срещу болницата/, но пешеходният мост срещу хотел „Арена” не бе почистен. А оттам всеки ден минават хиляди хора – жители и гости на града ни. Снегът се заледява и се създават предпоставки за падания и контузии. Особено опасно е за малки деца и възрастни хора.
Подобна е ситуацията и на новия мост – срещу бившата фабрика „Самоковска комуна”. Там и двата тротоара не се чистят, включително и по цялата улица покрай двора на Спортното училище. Хората са принудени или да газят в снега, който стигна 40 сантиметра, или да ходят по платното, което пък е много опасно поради интензивното движение на автомобили в този участък. А и по този мост, който е важна връзка между старата и новата част на града, всекидневно също минават много пешеходци.
Доколкото знам, през последните години се закупи техника, с която могат да се правят пътеки в снега, макар и не много широки. Използват ли се тези машини или не са достатъчни?
Посред зима сме. Сигурно ще вали още сняг. Може и пак да натрупа. Нека се има предвид да се вземат мерки не само за почистването на центъра, но и на други важни места в града ни, каквито са мостовете и специално  тротоарите им.

М. НИКОЛОВА

Leave a Reply