Живот, Здраве, Новини, Статии, коментари, Хумор

Защо трябва да се смеем

Усмивката не само подобрява настроението, но и ни дарява със здраве. Предпазва ни от ред заболявания или поне смекчава болката, причинена от тях. Има поне десет основания, поради които трябва да се смеем по-често и от сърце.
– Повишава либидото. Смехът масажира вътрешните органи от гърлото до корема. А това води до засилване на желанието за любов.
– Предпазва от грип. От смеха се повишава концентрацията на имуноглобулините в слюнката, гърлото, носа и фаринкса. Така организмът по-лесно се справя с бактериите и вирусите.
– Понижава риска от рак. Смехът увеличава броя на клетките, които се борят с туморите.
– Помага при диабет. Когато болните от диабет се смеят от сърце, нивото на кръвната им захар спада.
– Понижава кръвното налягане. И то за продължително време. Хора, преживели мозъчен удар /инсулт/, били подложени на смехова терапия, в резултат на което кръвното им налягане се понижило и се запазило ниско.
– Смекчава болката. Отнася се преди всичко за ревматизма и за други хронични заболявания, които засягат мускулите и сухожилията. Благодарение на смеха в мозъка започва да се отделя хормонът на щастието и болката се притъпява.
– Премахва стреса. Смехът въздейства както влюбването. То също е вид стрес, но позитивен.
– Прави ни щастливи. Смехът активира хормона допамин, вследствие на което започваме да се чувстваме много доволни.
– Ободрява. Смехът е гимнастика за диафрагмата, гърдите, корема и лицето. Активизира се дишането и вътрешните органи получават повече кислород. В резултат на това се чувстваме в по-добра форма.
– Подобрява храносмилането. Благодарение на смеха се стимулира обмяната на веществата и това се отразява много добре на храносмилането.

Leave a Reply