Новини, Читателски

За баниците, пейките, възпитанието и непримиримостта…

Снимка: архив

Центърът на Самоков в последно време се преобрази и стана много по-красив и приветлив. Поставиха се и повече пейки, където всеки може да седне, ако времето е хубаво, да отпочине и да се полюбува на околния свят.
Неприятно впечатление обаче правят някои наши съграждани, които спират да похапнат банички и слагат току-що извадените от фурната тестени изделия направо върху пейките. Макар да имат хартиени подложки, това не пречи на мазнината да попие и през тях да достигне до дървените пейки. Направих забележка на едни момичета, а те ми казаха, че после ще си изчистят. Но защо да се грижим за последствията на нашите действия, вместо въобще да не вършим подобни неща?
Вярвам, че след като са предупредени, те вече ще имат едно на ум и няма да повтарят грешките си. Но трябва да има една непримиримост в обществото ни към нередностите.
Това е наглед дребен въпрос, но и в него проличава културата, възпитанието и поведението на човека. Днес ще си сложи баничката на пейката и ще изцапа дрехата на някой друг, утре ще остави хартийката там, а няма да я хвърли в кошчето за боклук, други ден ще вземе да си напише името например на хубавата нова пейка, а после, ако така продължи, може и да я счупи… Затова не е редно да се примиряваме и с наглед дребните нарушения и нередности.

К. Андонов

Leave a Reply