Култура, Новини

За Бели Искър с… любов

Снежана Галева и Петър Ангелов

Книгата на Петър Ангелов „Бели Искър – минало и настояще” бе представена на 31 октомври в читалище „Стойне Ангелов” в селото. Проявата бе посветена на Деня на народните будители.
Редакторът на книгата Тодор Попов запозна присъстващите със съдържанието на 130-те страници в изданието. „Книгата излезе от печат преди две-три години, но тя е неподвластна на времето и според мен с течение на годините дори ще става все по-ценна”, отбеляза редакторът.
В „Бели Искър – минало и настояще” авторът разказва за географското разположение на селото, за възникването му, за поминъка на местните жители, за участието на белоискровци във войните, за ролята на черквата, учебното и читалищното дело, както и за местните управници.
Разгледана е работата на някогашната потребителна кооперация “Мусала”, както и на бившето ТКЗС /по-късно филиал на ОССС-Самоков/.
Специално внимание е отделено на срещите на белоискровци с исторически личности. На пръсти сигурно се броят селищата, които могат да кажат, че в тях са гостували цар Борис ІІІ например, от една страна, а от друга – големият кубински лидер Фидел Кастро.
В книгата са проследени и дейността на групата на Георги Заркин, и много други разнопосочни политически събития и то с голяма достоверност и обективност.
Пряко свързани със съвремието са темите за връщането на земеделските земи след 1989 г. и за “Връщането на царските имоти и борба с неправдата” /както е озаглавил този раздел авторът/.
Разгледано е и развитието на физкултурата и спорта в селото.
Повествованието е разнообразено и допълнено с десетки снимки и факсимилета от документи и вестници. Те подпомагат възприемането на написаното и го обогатяват.

„Живея с проблемите на Бели Искър от ранна възраст и се вълнувам изключително много, когато говоря за селото ни. С умиление си спомням, че първият етаж на училището е построен само за една година. След години, само за седем-осем месеца, бе издигнат и вторият етаж. Тогава вестниците писаха за „Белоискровското чудо”. Но и времената бяха други – хората чувстваха потребност за знания и култура и участваха масово в строителството. Това бяха мигове на върховен героизъм и местен патриотизъм. Читалището също бе издигнато с помощта на доброволния труд на населението. Затова смятам, че трябва да вървим напред колективно и с единодействие”, посочи П. Ангелов.
„Благодарим ти, че запази паметта на Бели Искър! Преди тази книга да се появи на бял свят, за нашето село се споменаваше само малко единствено в книгите на Асен Христофоров. Сега младите могат да придобият по-голяма представа за историята и развитието на китното ни село”, сподели секретарката на читалището Снежана Галева.
„Харесва ми начинът, по който са описани душевните вълнения на някогашния кмет на селото Андон Терзийски, силното патриотично чувство на нашите предци”, поздрави автора Мария Бакалова.
Трендафилка Никушева пък изрази мнение, че „книгата е написана с голямо майсторство. Препрочетох я няколко пъти, а съм подарила и доста екземпляри, за които се получават прекрасни отзиви”.
„Наистина всичко сме постигнали заедно, населението участваше активно в различните инициативи. Пожелавам на Петър Ангелов още дълги години да твори”, заяви дългогодишния кмет на Бели Искър Крум Георгиев, който и ръководи родолюбивата среща.
„Това е настолна книга за поколението ни и за нашите деца”, пък обобщи бившата секретарка на местното читалище Йорданка Терзийска.
Настоящият председател на читалището Румен Иванов приветства автора и обеща да продължи активната дейност на своите предшественици.
На Петър Ангелов бяха връчени подаръци от читалищното настоятелство.
Срещата приключи със скромна почерпка и приятелски разговори.

х х х

Книгата „Бели Искър – минало и настояще” е дело на издателство “Приятел”. Издадена е с финансовата подкрепа на читалище “Стойне Ангелов” /което носи името на брата на Петър Ангелов/ и на местното туристическо сдружение “Бели Искър”.
Петър Ангелов е роден през 1927 г. в Бели Искър. От 1946 г. е учител в родното си село. През 1953 г. завършва Учителския институт в Дупница. След това, в продължение на 32 години, е директор на училището в Бели Искър. Около 50 години е бил председател на читалището в селото. Избиран е и за общински съветник. Инициатор, организатор и участник е във всички начинания за благоустрояване на селото. Има публикации в пресата.

Делян Василев

Петър Ангелов и Тодор Попов

Leave a Reply