Новини, Читателски

За Боричо, Ридо, Ларгото, праговете на Искъра…

Позволявам си да предложа следните мои идеи във връзка с подготовката на новия общински бюджет, за това как да се харчат парите ни. Смятам още, че тези идеи не са само мои.
Първо. За лифта на Боричо, който се разграбва вече и има някакво решение да се възстанови, за да се ползва от 10 или 20 „луди глави” за т. нар. маунтин байк /планинско колоездене/, да бъде обсъдено да се направи нещо като еднорелсова зъбчатка /като на Цари мали град – където не съм ходил, но съм чул, че има такава/ и всеки възрастен да има възможност срещу минимална сума да се качи на баира, откъдето се открива чудна гледка към Рила и целия град. Ако се направи и едно малко природосъобразно заведение за кафе или бира, ще бъде наистина начин за да се използва този лифт за благото на всички. За това ще трябват наистина много повече пари, но ще бъде начин сегашната недомислица за зимен седалков лифт да бъде използвана. Освен удобството за всички хора, така ще бъдат удовлетворени и малцината луди глави.
Второ. Старата пътека от западната страна на Ридо, която води до ресторанта, да бъде направена със стъпала и площадки с пейки за почивка. При добро осветление това също би могло да стане едно удобно и приятно място за посещение на ресторанта и за панорамен изглед към града. Мисля, че това е по-важно от екопътеката на Ридо, която е обречена на разграбване и унищожение само за година-две.
Трето. Не е ли време да помислим за нов фонтан? Явно не ни върви в тая насока, но вместо да се чудим какво да направим, да се спрем на някои готови вече такива съоръжения. Когато отивате в София, на завоя на бул. “Г. М. Димитров”, в двора на Първа инвестиционна банка, има едно красиво оформено място – фонтан от три различни по големина корита, които преливат едно в друго. Всичко това е обградено със зеленина и е много красиво. Та на нашето “Ларго” по-подходящо би било да се направи такова нещо по дължина, не както е сега – да заема почти цялата ширина и хората да се строяват в редица по един, за да преминат. Не е лошо да се направи допитване до гражданите за мнението им за сегашния скъп фонтан. Този въпрос трябва да се обсъди и на сесия!
Четвърто. Споменах за “Ларгото” и се досетих за плочките, които са смазани вече от газещите по тях камиони. Не е тука мястото да повдигам тази тема, но се надявам ако бъде прочетено от отговорни хора, да бъде предприето нещо и все още здравите плочки да бъдат демонтирани /ако не са циментирани, разбира се/.
Пето. Преди години писах за огромния вход на подземният паркинг пред Общината. Входът в долната част е към 2.5 метра, но над него имаше покрив от поликарбонат, висок към 10 метра, като че ли ще влиза ТИР. Слава богу, най-после го намалиха наполовина, но и това е малко и пак се загрозява околната среда. Ако се направи както на входовете на подлези и на метрото в София – конусовидно, няма да се набива толкова на очи и ще бъде по-красиво. Ето, че след време се вижда, че и проектантите не са си свършили добре работата – дадени са много пари, а след това се налагат корекции.
Шесто. За кой ли път повдигам въпроса за ремонта на праговете по р. Искър! Редно е фирма „Главболгарстрой” и подизпълнителят „Бекастрой” да поемат разноските по ремонтите! Това са фирмите, които се облагодетелстваха най-много от хищническото неправомерно добиване на баластра от коритото на реката. Но ремонтът да бъде направен както трябва, като се използва дялан гранит, както са го правили навремето войниците-трудоваци. Праговете да не са от бетон! Да се прави по един праг на година, пак е нещо!
Е, много станаха идеите ми, но една ако се осъществи, ще бъда доволен. В заключение ще кажа, че няма да присъствам на “обсъждането”, защото мисля, че ще стане както всеки друг път; просто обсъждането ще се сведе до представяне на бюджета, за което отговорните хора винаги намират мотивация и нашите /на гражданите/ искания и претенции остават на втори план.

Благовест Коларов

Leave a Reply