Здраве, Новини

За да живее, Асен се нуждае от нашата помощ

„Преди 9 години в дома ми идва кандидат-зет – красив, млад, самоковец. И ние веднага започваме приготовления за сватбата” – така щастливо стартира историята за един трънлив път не само към любовта, но и към живота като цяло. Думите са на Вера Митова, дългогодишна обичана търговска работничка в любим на поколения наши съграждани квартален магазин в „Самоково”.
Вместо обаче за най-щастливия ден в живота на своите деца двете семейства започват борба за живота на Асен Тотев. В крайна сметка – след хиляди мъки, тичане по болници, много изследвания и безсънни дни и нощи, става ясна и причината за влошеното му състояние – оказва се, че бъбреците, които на пръв поглед функционират нормално, не могат да извършват своята дейност.
Буквално в последния момент Асен е върнат към живота от специалисти в бившата правителствена болница „Лозенец” и така е направена първата стъпка за запазване на младия човешки живот. Следва дълъг период, в който Тотев е на хемодиализа и само той си знае как се е чувствал със своите затруднения и болежки. Тогава съдбата се намесва и му дава най-силния стимул за живот – любимата му Богдана ражда Асен-младши.
Таткото иска да бъде най-добрия родител за своето дете, но за да осъществи своите намерения има нужда от спешна бъбречна трансплантация. Намирането на донор с подходяща кръвна група и тъканна съвместимост не е лесна задача. Оказва се, че в ролята на спасител на Асен може да влезе човекът, който веднъж вече му е дал живот – неговата майка Живка. След като разбира за тази възможност, жената не се замисля и ляга на операционната маса. Впоследствие, за да бъде наясно със здравословното състояние на сина си, Живка преминава обучение и дори става част от екипа на настоящата Университетска болница „Лозенец”… Няма думи, с които тя може да опише благодарността си към извършилия операцията доц. Любомир Спасов /б. а. впоследствие директорът на УБ „Лозенец” е избран за професор/ и неговия екип.
…Девет години по-късно спомените за този труден период започват да избледняват. Асен и Богдана са любящи родители, а връзката между баща и син става по-силна от всичко и те са неразделни. Асен-младши е третокласник с интереси, а дори вече и с успехи в образованието и спорта.
Броени дни преди на 12 ноември тази година да се навършат точно 9 години от операцията в София обаче кошмарът за семейство Тотеви се завръща с пълна сила: рутинни изследвания в Александровска болница установяват, че присаденият бъбрек не функционира…
Черната вест шокира всички. Но близките и Асен са решени за втори път да се преборят с неправдата.
„Няма място за отстъпление. Длъжни сме да се справим с новата ситуация, но не можем да го направим сами, тъй като сред нас сега няма подходящ донор. Затова се обърнахме към лечебни заведения в Турция, откъдето могат да ни съдействат. Необходимата сума обаче възлиза на около 100 хиляди лева и е непосилна за нас”, споделя майката Живка.
Асен има пълната подкрепа и на друг млад самоковец, извървял неговия път – Христо Симеонов, който в началото на годината претърпя втора трансплантация на бъбрек именно в Турция. Сега Христо се радва на компанията на любимите хора, а, живот и здраве, скоро ще осъществи и най-голямата си мечта – да стане баща.
В последните години самоковци показахме, че имаме големи сърца и неведнъж си помогнахме взаимно. Това важи с пълна сила и за  инициативата буквално от последните дни и седмици, когато вълна от съпричастие застигна друг млад баща – Божидар Етрополски, на когото бе вече извършена животоспасяваща операция.
Затова ми се иска още веднъж да покажем, че човеците в нашето общество не са на изчезване. Нека следващия път, когато се наредим на опашка за билетче от лотарията, да помислим дали не е по-добре тези 5 лева да отидат за нещо смислено. Защото няма нищо по-важно от здравето, живота и чистата съвест. Нека заедно – кой с каквото и колкото може, да спасим един човешки живот навреме и да помогнем на един баща да види детето си как расте. Самият Асен-младши е наясно със състоянието на татко си, но вярва, че това ще е поредното житейско препятствие, преодоляно от неговия баща-герой. Нека не губим една детска усмивка безвъзвратно, а заедно да направим така, че Асен-младши да израсне сред семеен уют и вяра в българската и самоковската взаимопомощ и съпричастност.

Можете да дадете своята лепта в подкрепа на борбата за живот на Асен Тотев в някоя от поставените в различни търговски и други обекти в Самоков и някои села от общината кутии за дарения или пък да дарите средства по банкова сметка:
BG46UBBS80021059937830, BIC – UBBS BGSF, титуляр: Асен Антонов Тотев.

Leave a Reply