Други, Зимни спортове, Новини, Спорт, Читателски

За да постигнеш успехи в спорта, трябва да си добре подготвен

В навечерието сме на новия зимен сезон. Много млади скиори отново ще плъзнат по пистите. Желая им от сърце успех, но искам да им предам своя опит в подготовката, благодарение на който постигнах навремето, като състезател, определени успехи в национални и международни състезания, въпреки посредствените условия и недостатъчно качествената екипировка.
Смятам, че успехите си дължа главно на своето трудолюбие и целеустременост. Бях зает с много служебна и обществена дейност, но и всеки ден живеех с мисълта, че съм спортист и трябва да бъда за пример на младите. В спорта големите успехи се постигат с голямо, изключително, бих казал, трудолюбие, и то всекидневно, без прекъсване. Когато говоря за трудолюбие, не разбирам само физическо натоварване, но и умствено, психическо.
Винаги съм играл утринна гимнастика. А и вечер съм преодолявал натрупаната умора през деня пак с помощта на подбрани физически упражнения.
Голямо внимание отделях на специализираните и имитационните упражнения, които особено в безснежния период на годината способстват за усъвършенстване на специфичните за скиора-алпиец физически качества, функционален потенциал, умствена и психическа дейност. Винаги съм се старал тренировъчният процес да протича при по-високи изисквания в сравнение с условията и изискванията на състезанието.
Строго съблюдавах изискванията на спортния режим, редуването на физически натоварвания с активен отдих, сън, пълно отказване от тютюнопушене и употребата на алкохол. За съжаление, когато бях активен спортист, нямах възможност да използвам възстановителните средства, каквито имат на разположение спортистите през последните години.
Когато спортистът си е поставил задачата да побеждава, трябва да знае в какви условия и как се подготвят неговите съперници. Ето защо ми се налагаше непрекъснато да следя и да изучавам новостите в спортната подготовка – не само в ските, а и в други видове спорт.
Голямо внимание отделях на подготовката в навечерието на състезанията. В деня на състезанието пък внимателно проучвах теренните условия, поставените контролни врати, екипировката, подбирах най-подходящата ски вакса. В деня на състезанието, след ставане от сън, задължително правех сутрешна гимнастика на открито, а после – процедури със студена вода. Това повишаваше настроението ми за предстоящата спортна борба.
Специални грижи полагах за загряването преди старта. Правех го енергично, до леко запотяване.
Преди да стартирам пък мислено се пренасях в средата на моето семейство, сред съгражданите и сънародниците ми, черпех сила от подвизите на великите българи, представях си красивата Рила. В резултат на това самочувствието ми нарастваше и силите ми се удвояваха. Появяваше се у мен увереност, че мога да се спусна по трасето и успешно да завърша състезанието. Тази психическа настройка никога не ме е подвеждала.
При спускане по трасето проявявах изключителна концентрация. Вземах бързи и смели решения, често съпътствани с риск.
През активния си спортен живот нямам незавършено състезание. Продължавал съм да се боря дори при падания и получаване на травми.
Както след тренировка, така и след състезание винаги съм правел анализ и изводи за бъдещата работа.
Никога не съм допускал след успешно класиране да проявявам надменност и главозамайване. Уважавал съм съперниците си.
Сигурен съм, че ако се подготвят по този начин, самоковските млади скиори ще могат да постигнат в бъдеще много успехи.

Проф. Димитър Дражев

Leave a Reply