Култура, Новини

За десети юбилеен път – “Бялата порта на Рила”

Сборен хор от всички състави под диригентството на Борис Стрински сложи финал на фестивала с „Българийо моя”

В туристическата градина на 18 август се състоя Десетият традиционен фестивал на туристическата песен ”Самоков – бялата порта на Рила”.
За домакини и гости пяха общо десет състава – “Еделвайс” от Русе, “Божур” от Горна Оряховица, “Родопски звуци” от Асеновград, “Ехо” от Казанлък, “Средногорски звуци” от Стара Загора, Йодлеровият състав при хор ”Планинарска песен – Филип Аврамов” от София, “Иван Апостолов” от Петрич, “Хармония” от Перник, хорът на ветераните-туристи при дружество “Рилски турист” в града ни и още една певческа група от Самоков – при клуба на инвалидите. Сред индивидуалните изпълнители пък бяха невръстен песнопоец и 77-годишният Тодор Хаджибончев-Орфей от Горна Оряховица.
“С тези песни съм закърмен”, възкликна при откриването на фестивала кметът Владимир Георгиев. Събралите се любители на природата и на родолюбивите и планинарски мелодии бяха топло приветствани и от Димитър Гочев, председател на Националното сдружение на туристическите хорове и член на ръководството на Българския туристически съюз.
Накрая всички участници в тричасовия песенен празник-маратон изпяха заедно “Българийо моя” под ръководството на доайена на туристическата песен в страната и дългогодишен диригент на хора на туристите-ветерани Борис Стрински. Станала на крака, публиката възторжено приветства изпълнителите.
Всички състави получиха грамоти и сувенири от името на домакините – Община Самоков и дружество “Рилски турист”.
Водеща по традиция бе Снежана Лалева, член на Управителния съвет на самоковското туристическо дружество.
Сред присъстващите бяха и председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, зам.-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов и др.
Сполучливо бе подбрано по общо мнение и новото място за провеждане на фестивала – в горната част на парка, сред зеленината и под сенките на вековни дървета. Удобни дървени пейки пък осигуриха своеобразен комфорт на по-възрастните посетители.

Тодор Попов

Leave a Reply