За един семинар и за здравето – физическо и духовно

Системата на здравеопазването е в хаос, организацията е лоша, няма визия, виждане, няма приоритети, няма последователност и предвидимост; много министри се смениха, но положението като че ли се влошава, вместо да се подобрява – това не са случайни реплики на хора, недоволни от медицинските услуги, а общото в много от изказванията на медицински семинар, организиран от фондация „МОСТ” в края на май в Албена.
Професори, доценти, доктори от различни сфери на медицината представиха едно към едно както безспорните постижения в своите направления, така и проблемите, които тормозят работата, изтощават и обезверяват специалистите.
Много наши кадри са по-ценени в Европа и по света, отколкото в родината. Оказва се, че за здравеопазване все пак се отделят известни, не съвсем малки според бюджетните възможности средства, но няма достатъчно контрол върху тяхното изразходване. Мастити професори се обявиха категорично срещу системата на клиничните пътеки, срещу монополното положение на Здравната каса, срещу невероятната бумащина, с която се сблъскват докторите и особено т. нар. джипита. Научен работник сподели, че прекарал един обикновен работен ден при общопрактикуващ лекар и с очите си видял как той имал възможност само два-три часа да преглежда пациенти, а останалото му ценно време било заето с канцеларска работа.
И това става във време, когато страната ни е на седмо място в света по намаляване на населението, когато сме най-зле в Европейския съюз и на Балканите по болести и смъртност от сърдечно-съдови заболявания – далече след Гърция, но и след Сърбия и Турция….
Високото кръвно е много опасно, а половината от хората с такива показатели не са наясно с това. Половината от тази половина се подлагат на лечение и едва половината пък от последните постигат що-годе ефикасен контрол върху здравето си. Това е равносметката – сочи изследване: едва 12-13 % се лекуват последователно и с приличен резултат.
Силна е болката на медиците, че по-голямата част от завършилите тук лекари напускат своята татковина, за да работят в чужбина. Почти катастрофална е вече липсата на медицински сестри. И тук не става дума само за заплащането /макар че то е едно от най-важните неща/, а и за уважение към професията; за нейния социален статус; за условията, при които се работи; за отношението на управляващите и самото общество. „Лекарите не са крадци”, възмути се един от изказалите се, имайки предвид обстановката, в която са принудени да упражняват благородната си професия той и колегите му.
„Имаме чудесни специалисти, на много места има и модерна техника, но кой ще работи в бъдеще с нея”, запита доктор реторично.
Самите презентации показаха – с думи и на видео, с най-нови данни от проучвания къде е медицината в Европа, САЩ, Канада, Япония и къде сме ние. Не случайно заключителната дискусия бе озаглавена „В търсене на… златната рибка”.
Активно участваха в семинара такива светила на медицинската наука като проф. Ивайло Търнев, носител на наградата за цялостен принос към здравеопазването за миналата година, проф. Иво Кременски, проф. Тодор Кантарджиев, проф. Радка Аргирова, проф. Юлиан Райнов, проф. Георги Михайлов… Чрез научните съобщения, въпроси, отговори и дискусия бяха оформени и предложения към съответните органи. Присъстващи депутати /д-р Нигяр Джафер бе и един от модераторите на семинара/ обещаха да дадат свой принос в тази посока.
И още нещо, свързано с медицината. На път за Албена журналистическата ни група спря за обяд в Търговище. Поканен, при нас дойде кметът на областния град д-р Дарин Димитров. Сам сподели, между другото, че всяка неделя приема пациенти в докторския си кабинет. Лекарят си остава лекар, дори и когато е кмет…

х х х

Семинарът съчета хармонично полезното с приятното – представена бе стихосбирка на медик, уредена бе фотоизложба, имаше спектакъл на куклен театър, оперен певец омая аудиторията. В самото начало обаятелната Татяна Лолова прочете затрогващо разказ на Асен Разцветников. Акад. Венко Александров пък представи невероятния живот и творчество на композитора Хендел, който, озарен от божествена духовност, преодолява физически недъг и сътворява такива композиции, които и сега, след три века, просто настръхваш, когато ги слушаш…
„МОСТ” е съкратеното название на фондация „Медии, общество, семейство, традиции”. Под ръководството и координацията на неуморимата Юлия Пискулийска, бивш секретар на Съюза на българските журналисти, за 17-и път край морето си дадоха среща учени и журналисти, общественици и управленци, загрижени за здравето – човешкото и на нацията. Изявата премина под патронажа на президента Румен Радев.

х х х

Албена е чудесен курорт. Хотелски комплекси, магазини и заведения с модерен облик. Чудна природа около тях – най-различни и рядко срещани дървеса и храсти, окосена трева, оригинални фигури от цветя. Ескалатор с три секции до близкия хълм ти повдига още повече самочувствието. И навсякъде – чисто, ама наистина чисто! Сезонът още не е почнал, но вече има доста почиващи, главно чужденци – руснаци, немци… Много от тях са тук фамилно. Драго ти става, че страната ни чрез Албена е предпочитано място в Европа за семейно летуване.

х х х

Северна България /не само прословутият Северозапад/ като цяло обаче прави тягостно впечатление – обезлюдени села, няма живот. Само Велико Търново от целия път оставя други, по-позитивни впечатления, но една птичка, знаем – пролет не прави…

х х х

Здравият човек има хиляди желания, болният – само едно. Всичко се обезсмисля, ако не си здрав. Ето защо – и това бе един от изводите на срещата – трябва да обръщаме много по-голямо внимание на здравето си. Не само заради самите себе си, но и от гледна точка на пълноценния живот на нашите близки и колеги, на съдбата на цялото ни общество.
Научните работници постоянно повтаряха на семинара, че бъдещето е на персонализираната медицина, когато тази най-важна човешка дейност ще се съобразява все повече освен с всичко друго и с генетичния код на всеки пациент, на всеки от нас.
И още нещо подчертаха неведнъж медиците – че много важно е лечението, но че най-верният път към здравето са превенцията и профилактиката, предварителната нагласа и познания, превърнати в осмислен здравословен начин на живот.
Струва ми се, че това е в сила не само за физическото, но и за духовното ни здраве. Независимо от объркания свят, в който живеем. А може би и точно заради това.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*