За кладенеца и още нещо

Преди два дни посред нощ гледах по телевизията запис на последната сесия /от 28 юли т. г./ на Общински съвет – Самоков. Права е съветник Светлана Атанасова за вопиющата некадърност на проектантите, определили поливането на зелените площи в непосредствена близост до р. Искър да става с вода от водопроводната мрежа на града. Това и едно дете би оценило като глупост. Колко ли още съществени пропуски има, след като за такава елементарна нужда се постъпва така?
Но мен ме озадачи и друго. Как за един кладенец могат да бъдат похарчени 20 000 лв.? Аз имам някакъв опит в това, защото откакто се помня, в нашия двор има кладенец. Даже той е още от „турско време”. Преди няколко години, с копаенето на новия канал на улицата пред нас, кладенецът пресъхна. Тогава се наложи да изхвърлим каменната зидария, която беше 2.5 метра, и да слезем още 2 метра надолу. Това бе извършено на ръка от двама работника по най-примитивния начин. Целият масраф с копаенето, изчистването на старата суха зидария от камъни, закупуването на 6 циментови тръби с диаметър около метър, спускането на тръбите в дупката с багер и затрупването с пръст ми излезе под 1200 лв. Около тръбите има едри камъни за дренаж и така водата се събира към 2 куб. метра на денонощие.
За кладенеца до р. Искър сумата не може да бъде повече от 2-3 хил. лв. Как е направена тази калкулация за 20 000 лв.? Ясно, че това е кладенец, в който ще “потънат” тези пари от нашия джоб. Каква е моята сметка? На 3-3.5 метра от нивото на терена е водата на реката. Ако се издълбае с багер още 7 метра, това означава 7 тръби по 1 метър да са постоянно под вода. С камъните като дренаж наоколо това прави по 1.5 кубика за тръба. За 7 тръби това прави над 10 кубика вода, която никога няма да спадне, защото е под нивото на реката. Това е напълно достатъчно за поливане на зелените площи.
Ако се закупят и 3 водни помпи по 300 лв. може денонощно да се напоява. Цената на една тръба с отвори около фи 100 см, закупена от “Монтажи”, е, доколкото си спомням, около 60 лв. Г-н Александър Боев много добре знае това. Или 10 тръби струват към 600 лв., нека да са 1000 лв. Багерът ще изкопае дупката за не повече от половин ден. След това се спускат тръбите, нахвърлят се камъните наоколо и се затрупва с пръст. Това е всичко – работа за един ден. Или заедно с 3-те помпи и ПВЦ тръбите под земята цифрата не трябва да надхвърли 3 хил. лв.!
Предлагам да се организира търг за подизпълнител, за да не бъдат хвърлени толкова пари, както е предвидено. Реката е на „една крачка”. Ето, това е нагледен пример как се прахосват народни пари.
И още нещо. Има езеро, което сигурно ще се пълни със стотици кубици вода от р. Искър. Ако се слагат някакви химикали във водата, за да не стане жабурняк за 3-4 дни, е друг въпрос. Но химикалите после ще отиват пак в реката. Така че трябва да се внимава какво се слага!
И друго. С изключение на Светлана Атанасова, инж. Петър Георгиев, Васил Зашкев, д-р Димитър Панев и още един съветник нямаше никаква активност от другите народни избраници. А така за съжаление е на всяка сесия!
Пиша всичко това с чувство на неудовлетвореност и съмнения за ограбване.

Благовест Коларов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*