Новини, Политика

За Нинова в общината гласуваха 295 души, за Добрев – 55

Снимка: архив

Общо 295 гласа /79.5 %/ бяха подадени в Самоковска община за Корнелия Нинова на проведените в събота, на 12 септември, избори за председател на БСП. За пръв път в цялата страна бе организиран пряк избор на председател на партия. Във вота имаха право да участват всички членове на социалистическата партия към 31 декември 2019 г.
Досегашната ръководителка се наложи убедително над главния си опонент – зам.-председателят на социалистите Кирил Добрев, който получи в Самоковско 55 гласа /14.8 %/.
Съответно по 11 /2.9 %/ и 6 /1.6 %/ бюлетини бяха подадени за депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков. Имаше и 4 гласа за петия кандидат – Георги Тодоров, но в последния момент той се оттегли от надпреварата и подадените за него бюлетини /малко над 1 %/ се смятат за недействителни.
В общината гласуваха 371 от всичко 472 членове на социалистическата партия, т. е. избирателната активност беше 78.6 % – доста високо постижение дори на фона на националните резултати. Вотът започна в 7 ч. и приключи в 19 ч. Разкрити бяха две постоянни секции – в клуба на БСП на ул. „Граф Игнатиев“ и в клуба на Четвърти квартал, и 4 мобилни – по селата в района.
Според официалните данни сериозни нарушения на изборния процес не е имало.
Подобни са като цяло и резултатите в страната, където Корнелия Нинова получи подкрепата на 81,5 %  от социалистите за втори мандат. За нея, както и в Самоковския район, гласуваха повече от половината от всички членове на БСП.
В цялата страна са били разкрити над 1000 секции с участието на повече от 8000 души. Избирателната активност е била почти 70 %, което се смята за прецедент по отношение на всички видове избори през последните десетилетия.
Конгрес на социалистите ще се състои следващата седмица – в събота, на 26 септември. Форумът трябва да избере и Национален съвет като централно ръководство на партията.

Leave a Reply