Новини, Политика, Читателски, Шарен свят

За политическия инстинкт

“Всяка власт развращава.
Абсолютната – абсолютно!”
/Сентенция от древен Рим/

Политик, който загуби политическите инстинкти, става лесно политически труп. Ако това се случи веднъж, си остава завинаги.
Тече трето десетилетие на демократични промени по български. А ще загубим много време, за да изброим всичките имена на политически покойници…
Обонянието на вълка помага повече, отколкото здравината на челюстите или неизтощимата му енергия.
За политика инстинктът е обонянието, дар-слово – челюстите. А верността към партийната линия отговаря на вълча енергия.
Блазе на такъв политик, който успее навреме да слезе от сцената, преди да е станал за смях на кучетата. Или пък труп в преносен или в буквален смисъл.
Историята е пълна с поучителни примери.
х х х
Калигула прави коня си консул и задължава римляните под страх от смъртно наказание да му отдават необходимите почести. Ако си беше останал само с кръвосмешенията, лудостта, пиянството и разгула, маниите за велик музикант и поет – римляните щяха да го търпят до естествената му смърт.
Всеки диктатор, фюрер, командир, политик прави последна грешка, която му струва главата. Когато изгуби обонянието, с което да надушва какво е угодно народу!
Колкото и да е заблуждаван, лъган, ограбван, обрулван, преджобван и мачкан народът, той си остава народ и с него гавра не може. Търпението му позволява злоупотреби, експерименти, лутане, грешки на политическите водачи, докато чашата се напълни догоре. Тогава със същата лекота, с която министър-председателят реже лента, народът вдига червен картон!
х х х
Както Господ, така и Народът могат много да забавят, но не забравят!
Политици от национално и местно значение, пазете инстинктите и очите си – те са ваши…

Александър Кондоферски
Мюнхен
Послепис: Всяка “асоциация по сходство” в публикацията за определен политик или партийна линия е само чиста случайност. Народът не е случаен, не Го забравяйте.

Leave a Reply