Новини, Статии, коментари, Читателски

За реката, край реката, за хората и градските ни депутати

Изложеното тук мнение е лично мое и колкото и да е противно на мнението на хора от местния парламент в Самоков, моето виждане съвпада с мнението на повечето граждани, с които съм разговарял през последните дни.
Първо за реката: В този вид на мен не ми харесва. Толкова много се изписа, изприказва за нея, че каквото и да кажа, няма да е достатъчно, за да изброя кусурите на речното корито.
Мястото край реката остана единственото зелено петно в града по десния бряг, но се прииска на някого да направи атракцион за гостите на града /та даже да е и за жителите на града – това ли е засега най-нужното ни, при многото проблеми от какъв ли не характер, които ни притискат/. Но така и не разбрах от проведеното през февруари „публично” обсъждане /да ме извинят вносителите на идеята за моята некомпетентност/ защо, какво, как и с какви средства ще се прави всичко това.
„Каквото и да се прави, самоковци винаги са против всичко”, сподели с мен отговорен общински служител. И сигурно има право. Но кой е виновен за това? Според мен – и двете страни. Ние, данъкоплатците, защото: „Нищо не може да се направи, не ми пука, та кой ще ни чуе…” От другата страна са ръководителите на града ни. Искам да ги попитам: винаги ли обявявате намеренията си, уведомявате ли ни своевременно, подробно, убедително, за да се уверим ние, гражданите, в обществената необходимост, полезността и приоритетността на замисленото мероприятие?
Въпреки че Общината е в „много добро финансово състояние, разполага и със значителни банкови депозити с изгодни лихвени проценти” /резюмирам изявление на отговорен общински служител/, ще се вземе банков кредит в размер на 2 млн. лв., който да се изплати за 5 години с 1 година гратисен период т. е. за 48 месеца.
Не съм банков специалист, икономист, финансист или бизнесмен, за да давам акъл дали е нужен и изгоден такъв кредит и за какво да се използва. Нека тези, които знаят, да ни обяснят.
Свикнал съм /даскалски манталитет/ да подлагам всичко на съмнение, затова съставих схема за сравнение на доходите от кредит и депозит, отнесени във времето. На основата на тази схема и резултатите от нея питам: изгодно ли е да взимаш кредит, след като разполагаш с нужните средства за това, което искаш да правиш?
Не съм съгласен с обяснението, че чрез кредита с нисък лихвен процент запазваме доходите си от депозитите. Каква е изгодата от кредит, чиято възвръщаемост от депозит в същия размер и то с три пъти по-висок лихвен процент при ежегодно капитализиране на натрупаната лихва е чак след 11 години и 9 месеца?! Да не говорим за вноските, с които погасяваме този кредит – при 2,25 % в продължение на 48 месеца всекидневният ни дълг е близо по 1500 лв. дневно! За колко месеца Общината ще може да плаща разходите си за електроенергия с такава сума?! Кой ще изплаща целия дълг по кредита?
Искам да попитам местните депутати с какви действия биха си спечелили и гарантирали доверието на гражданите? Едва ли с гласуването за този заем…

Костадин Спасов

Б. Р. Авторът е приложил към писмото си и схема за сравняване на доходността и загубите между депозити и кредити.

Leave a Reply