Новини, Читателски

За таксите, данъците и отчитанията…

Най-редовно си издължавам определените суми за данъци и такси. Имам обаче сериозни възражения по начина на събирането и отчитането.
Първо – за водата. Получава се така, че плащаме нереални суми, защото отчитането става на 2-3 месеца. Не бих имала нищо против да е и на 6 месеца, но и да плащаме на 6 месеца, както беше преди много години. Сега всеки месец ни се начислява „прогнозно” някаква сума, а след три месеца изведнъж се отчита една голяма сума, нереална спрямо потреблението /в случая през октомври и ноември/.
След като дългите борби за наше самостоятелно общинско предприятие „ВиК” не успяха и щом сме към софийското „ВиК” настоявам отчитането да става най-редовно, всеки месец, както е в столицата: всеки месец се разлепват съобщения по входовете на жилищните кооперации, че след 2-3 дни – в точно определен ден, в интервал от два часа, ще мине инкасатор и затова да се осигури съответния достъп.
В Самоков преобладават все пак къщите и този начин на работа може би не е удобен. Но предлагам да се използва практиката на „Бекастрой” /работниците на фирмата заслужават похвала, тъй като минават за боклука всяка седмица в определен ден, та дори и точно в определен час/, за да няма проблеми. Какво пречи на „ВиК” да назначи повече инкасатори и да се определят, да кажем, всеки първи понеделник и вторник от месеца – преди обяд или следобед, за време, когато ще минава инкасатор, и ние, потребителите, предупредени, да го очакваме, така че той после да не се оплаква, че е заключено. Иначе не можем цял месец да държим отворени домовете си и да чакаме неизвестно кога ще мине инкасаторът.
Държа да плащам, както е по закон – за реално изразходвано количество, а не някакви измислени суми.
Вторият въпрос е за това, което плащаме за ток и телефон. Изглежда като сериозна аномалия да плащаш три пъти повече от изразходваното поради извънмерно раздутите такси „отвеждане”, „пречистване” и пр. плюс ДДС /който не е ли редно да се плаща от тези, които ни взимат парите, а не от нас – платците?/.
Мисля че управляващите трябва да се загрижат сериозно и за интересите на управляваните.
Трето. Бях впечатлена от публикацията във вестника относно такса „гроб”. Звучи невероятно – за гроб, който баща ми е закупил от средата на миналия век, аз отново да го откупувам и то за 10 години! А след това кой ще знае какво ще стане – пак ли ще го загубя? Къде отива тогава „вечният покой” на близките ни и на нас самите?!
Предлагам неизвестната ни досега наредба, за която става дума в публикацията, да се коригира. Просто да се наложи някаква годишна такса от 2-3 лв. към данъка, за да се поддържат гробищата в по-добър вид. Доколкото знам, сега има длъжностно лице, назначено от Общината, и ако то е на заплата, би трябвало да си уплътнява по-добре работното време, а не да чака някой да го повика и да почисти гроба срещу заплащане.
Определената сума от 30 лв. за гроб пък е направо тежичка. Още повече, че обикновено фамилиите имат по два гроба и се получава така, че трябва да плащаме по 50-60 лв. данък сгради плюс още 60 лв. изведнъж и данъкът общо скача двойно – на 120 лв.!
Моля ви, господа управляващи и администратори – не ни товарете толкова. Ще възразите – но това е за 10 години. Добре, разхвърляйте сумата по години и ще се получи за една година по 2-3 лв. Коригирайте тази сбъркана наредба, защото оставаме с впечатлението, че целта е да ни се завишат отвсякъде таксите, за да се доближим уж до европейските. Но доходите ни са далеч от европейските и едва стигат за оскъдно изхранване. Не ни взимайте и залъка от устата!

Росица Тренкова

Leave a Reply