Живот, Новини, Статии, коментари, Читателски, Шарен свят

За талибаните

Позиция

Те нахлуха безпрепятствено във всяко реално и виртуално пространство. На всяка възраст, изповядващи всякаква вяра, говорещи на всевъзможни езици. Обединени от това, че се кланят само на един „бог” /пиша го с малка буква и не е случайно/ – на простотията, неграмотността, безочието, дебелащината, цинизма, посредствеността, дебилите, чалга културата… Повечето са хора, прескочили след отделенията гимназии, университети, специализации /някои от тях нямат даже и четвърти клас/ и нахлули брутално навсякъде.
Безпомощно вдигат ръце първо родители, после учители, после полиция, общество, всички инстанции…
Борбата е невъзможна с океана от простотия.
Помията, която ни залива, няма спиране. Чалга, мутрокултура, откровен телевизионен цинизъм /запазена марка, тип „Слави Трифонов”/. Кастинги, миски, Азис и Биг Брадър…
„Докога в родината бащина ще вирее таз страшна простащина”, беше попитал преди 40 години и повече Радой Ралин, ненадминат и до ден днешен човек и сатирик. Светла ти памет, велики майсторе, добре, че не знаеш какъв океан ни заля след твоята смърт.
Океан от помия.
На принципа на скачените съдове, при високо развита техника, невръстни дечица със светнали очета гледат и ахкат пред „фолк” и „чалга” певци и певачки, въздишат по лифтинги и силикони, по мръсотии и афиширано опростачване.
Родители и учители са безпомощни. Много кал и помия… Сизифовски труд е това да отворим невинните им души за истински добродетели, за истинските житейски ценности.
Нека се върна на талибаните в интернет. Те се справят крило-ляво с персонален компютър, но има и истински майстори. Те могат да програмират, да коментират, да дават рецепти и мнения, така, както са си за цял живот неграмотни. Някой от тях нарича себе си „блогър”, за да звучи като „тигър”. Нищо нормално не може да им роди главата, но заливат цялото виртуално пространство с цинизъм, извратени понятия и представи.
Те дават оценки с патологично пристрастие, искат да ни изкарат от равновесие, да ни наложат други „морал” и „нравственост”.
Докога и докъде ще налагате нов ред, талибани? Възможностите са само две. И връщане назад няма. Или ние самите да станем като вас – талибани, или да ви изтрием отвсякъде и завинаги. Като се борим с всички възможни средства и се борим докрай!

Александър Кондоферски
Мюнхен

Leave a Reply