Култура, Новини

За трети път – „Нашенско хоро“ в Самоков

В „Арена Самоков” на 12 ноември за трета поредна година се състоя националният фолклорен фестивал „Нашенско хоро“. Интересът към проявата бе наистина голям. Над 1500 танцьори, обединени в 50 състава, показаха своите умения в два тура. Не бяха малко и зрителите, насладили се на уникалните родни ритми и багри.
Специални грамоти заслужиха първите три най-добре представили се състава в категориите за най-емоционално, най-артистично и най-технично хоро, за най-добра сценография и др. Домакините се представиха с ансамбъл „Самоков”, формация “Палакарийче”, състав “Росица” и участници в сборната група на „Гайтани” от… 388 души от Самоков, София и Пловдив! Прочутата народна певица Валя Балканска пък вдигна публиката на крака с незабравимата “Хубава си, моя горо”.
Във фоайето на залата свои щандове бяха подредили самоковски майстори на художествени занаяти. Празнично настроение създадоха и танцьорите на читалище „Младост”, както и чаровните малки певици братовчедките Маргарита и Марина Бочеви. Присъстващите бяха топло поздравени от кмета Владимир Георгиев, който изтъкна, че фестивалът придобива все по-голяма популярност и се превръща в прекрасна традиция.
Форумът бе организиран от танцова формация „Сън денс“ със съдействието на Общината и общинското предприятие „Маркетинг, туризъм и туристически дейности“.
Още отсега бе обявено, че следващият, четвърти фестивал „Нашенско хоро”, ще се състои на 11 ноември догодина.

Leave a Reply