История, Новини, Читателски, Шарен свят

За часовника на ДСК и великия майстор на 20 век Крум Генов

Тази година се навършват 104 години от рождението на Крум Генов. Той е бил съученик на майка ми. Беше и наш общ приятел.
Няма да забравя неговите мъдри думи и разкази за творенията му. Беше сътворил електронен орган. Мечтата му бе да направи часовник с движещи се фигури, като прочутия такъв часовник в Прага. Не можа да осъществи това свое желание, за което предвиждаше на всеки кръгъл час да се появяват образи на наши възрожденци.
Остави обаче големия часовник, монтиран на южната фасада на сградата на Държавна спестовна каса. Ежедневно към него се отправят и сега много погледи, но той вече не работи.
Покани ме веднъж бай Крум горе, на тавана, където бе монтирал часовниковия механизъм. На тази възраст – около 80-годишен, се качваше по една стълбичка, за да го поддържа.
Сега си мисля, че този часовник е едно творение, което постоянно трябва да се поддържа не само за да показва точното време, но и да краси обновения център на нашия град.
Дано се намерят специалисти и ентусиасти, които да ремонтират и да върнат към живот това хубаво творение на бай Крум Генов, големия майстор самоук и добър човек.

Димитър Михайлов

Leave a Reply