За четвърти път песента ги събра…

„…Искам да запеят
всички хора с мен…
Песента не може
никой да я спре,
а душа без песен
скоро ще умре…
…Песента е дар от Бога
и без нея аз не мога…”

Тези прекрасни думи са от песен, с която се представиха изпълнителките от групата от Радуил с ръководител Васил Сотиров на четвъртото издание на националния фестивал на старата градска песен, състоял се на 4 октомври в читалище-паметник „Отец Паисий”. Общо 34 състава от 23 града и села се изявиха на сцената.
„Стана добра традиция в първите есенни дни да възраждаме и да пазим това наше голямо богатство. Надявам се, че с тази песен и музика ще привлечем младите, за да не изчезне това наше наследство от миналото”, каза при откриването председателят на читалището Стоян Пашов.
Ръководител на журито бе Мария Паташева – дългогодишен хоров диригент, работила навремето и в Самоков, а членове -диригентите Иван Янков и Борис Георгиев.
С песента „Мила мамо, напиши ми” певците от родопския град Костандово, община Ракитово, започнаха надпяването. За чаровните години, за облаците самотни – моменти от вечността, пя групата от красивия Белоградчик. Трио „Импресия” от Карлово разказа с песен и ритмика за двете хубави очи, в които любовта гори. В стария скрин те открили овехтяла снимка на баба и дядо, играещи чарлстон…
Мъжкият камерен хор от Белоградчик празнува разлъка със скъпия спомен за любовта – изживяна и загубена. „…Погледни ме, докосни ме и с нежна целувка стопли моето сърце” – този призив отправиха певците на Костенец. Те възхвалиха и чаровния еделвайс. За магията на старата любов, за която винаги ще си спомнят, пък пяха представителите на голямото разградско село Брестовене.
Приятна изненада поднесе вокалната група „Еделвайс” към Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с увредено зрение във Варна. „…Равни сме пред Бога всички… богат е този, който дава…” и още чудесни песни представиха тези жени, за които светът е тъмен, но сърцата им са отворени към хората и за красивото в живота. Не случайно групата е участвала и в телевизионни предавания на Бони Милчева.
За любовта и добротата пяха инвалидите от Самоков, а за цветята, които слагат своите шапки и пръскат навред аромат – „Весели сърца” от Костенец. В групата имаше и женско присъствие – снахата рускиня Светлана Найденова, която се изяви много добре и с български фолклор.
Чудесни бяха и изпълненията на „Росна китка” от Добринище, „Романтика” от великотърновското село Балван, „Славей” от Аканджиево /община Белово/, представителите на клуба на хора с увреждания от Плевен…
„Тялото старее, но сърцето младее, а душата жадува да пее” – това доказа със своите изпълнения хорът на самоковските туристи-ветерани с ръководител Борис Стрински, певците от Хаджидимитрово, „Рилски звуци” от Марица, „Ибърски звуци” от Радуил, представителите на Момина клисура. Участниците в трио „Звън” от Севлиево пък със своите оригинални ретро костюми, песните и танците показаха как светят лицата и лудуват сърцата.
Дамската група „Детелини” възпя името на тези нежни цветя и на онези, другите – у нас самите, които търсим цял живот. За жаравата, която още „…в сърцето грее и докато сме на този свят, ще свети и живее”, пък пяха представителите на с. Сладун. „Момчетата” от Петрич, както миналата година, така и сега взривиха публиката със своите песни, музика, ритмика и младежко излъчване.
Много добре, както винаги, се представиха самоковските „Лунни лъчи”. Солистката Ирина Атанасова заслужи цветя и поздравления за своя юбилей. Торта и цветя пък разчувстваха председателя на читалището Стоян Пашов за кръглата му годишнина. Специален подарък Пашов получи от пазарджишките певици, а когато те запяха в негова чест „Обич”, в изпълнението се включи и самия той.
При награждаването на призьорите председателката на журито изрази възхищението си от порасналото ниво на форума. „Догодина още по-високо вдигнете летвата и да стане фестивалът от национален – балкански”, призова М. Паташева.
Всички участници получиха грамоти, а наградените състави и индивидуални изпълнители – дипломи и статуетки с логото на фестивала.
В гала концерта накрая взеха участие всички наградени изпълнители и така доставиха още едно прекрасно преживяване на публиката.

Димитрина Божилова

Призьорите

Специални награди: трио „Импресия” /Карлово/, трио „Звън” /Севлиево/, трио от Пазарджик, ВГ „Дилижанс” /Самоков/
Раздел „Най-добро изпълнение”- съпровод на живо
Първо място – ВГ „Серенада” /Петрич/
Второ място – ВГ „Лудогорие” /Брестовене/
Трето място – ВИГ „Лунни лъчи” /Самоков/
Раздел „Най-добро изпълнение” – съпровод на симбек
Първо място – ВГ „Еделвайс” /Варна/
Второ място – ВГ „Георги Шаранков” /Пазарджик/
Трето място – ДВГ „Детелини” /Сливница/
Раздел „Индивидуално изпълнение”
Първо място – Рангел Мрянков /Перущица/
Второ място – Благовест Ангелов /Самоков/
Трето място – Тянка Чемширова /Хаджидимитрово/
Раздел „Авторски песни”
Първо място – Добрин Николов /Варна/
Награда за ръководител на най-много състави
Васил Сотиров

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*