„За Юпитер с тъга и възхищение“

Научно-фантастичен е дебютният роман на Димитър Караиванов, появил се на бял свят преди броени дни. Познатият ни дългогодишен културен и обществен деятел тук се изявява в ново амплоа.
Правят силно впечатление познанията, а и уменията на разказвач на Караиванов. „Мъдър е не оня, който знае много, а който знае нужното“, припомня в началото на книгата си авторът мисъл на древногръцкия мъдрец Есхил.
Знанията на Караиванов по физика, химия, астрономия, богатата му обща култура тук си дават среща и с една друга, така да се каже, битова сюжетна линия, свързана с интересни герои на различна възраст и от различни народности, със сложните и противоречиви човешки взаимоотношения и изживявания, с терзанията на съвестта, с  приятелството и любовта.
„Всяка стотинка, която можех да отделя като дете, пък и по-късно, е да си купя книга, въпреки че ми се искаше да си хапна нещо сладко…“ С тези думи Караиванов завършва многозначително своето писание.
„За Юпитер с тъга и възхищение“ е поредната книга на издателство „Приятел“.
Димитър Караиванов е възпитаник на самоковската техническа гимназия „Никола Вапцаров“. Дългогодишен специалист, служител и ръководител е в Радиозавода в Самоков /сега фирма „Самел-90“/ и в сферата на електроснабдяването. Десетилетия наред се занимава активно и с обществена и културна дейност. Познат е като редовен участник в представителния смесен хор „Рилска песен“ при читалище-паметник „Отец Паисий“, както и в Хора на ветераните туристи при дружество „Рилски турист“. Известен е и като автор на поетични творби.
Със сегашното си произведение Караиванов продължава по своеобразен начин своята родолюбива и човеколюбива културна деятелност, която явно усеща и като мисия.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*