За 13-и път гръмна бобеното топче в Радуил /ВИДЕО/

Не повярвах за пореден път на фаталността на числото 13. Защото на 5 и 6 септември в Радуил за 13-и път се състоя Бобфест и за радост на домакини и гости на площада пред читалище „Христо Ботев” се събраха над 70 състава от различни краища на страната. Към тях се присъединиха и македонци – танцовите състави от Оризари и от Радичево /”Илинден”/ и музикантите от Ораовица. Красив глас изви и певецът Венцислав Пенев от Варна.
Празникът бе уважен от народните представители Ирена Коцева и Радослав Стойчев, от кмета на общината Владимир Георгиев, председателя на Общинския съвет Силвия Стойчева, зам.-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов, кмета на Радуил Любомир Димитров и др.
След освещаването, извършено от протоиерей Николай Аршинков, и гърма на бобеното топче, на площада бе представен ритуалът „Поклади” от кукерите от Горна Василица. След тях се разиграха танцьорите от София.

Гостите разгледаха с интерес изложбите в читалището – 13 гоблена „Българката в носии” на Росица Бакалова от столицата; живописните платна на Борис Дамянов от Сливен; мозаечните картини на Димитрина Гошева от благоевградското село Изгрев; карикатурите на „Клуб 7” с ръководител Валери Александров; ”Бобчетата-чичковци” на Иван Шуманов от Самоков; рисунките на учениците от Радуил; писаните яйца на живеещата в Долна баня радуилка Мария Торошанова; стъклописите и рисуваните шалове на Радка Вацева от София; сувенирите, рисуваните камъни и кратунките на Галя Тодорова от Пловдив; иконите на дърво и други пластики на Маргарита Христова; дърворезбите на майстор Велян и на младия Христо от Радуил; бродериите и плетивата на местни майсторки. Интерес предизвика и кулинарната изложба с изкушенията на Катя Димитрова, Йорданка Щерева, Наташа Станоева, Албена Богоева, Василка Христова, Петрунка Маликатова, Спасия Цветкова, Велика Даскалова, Мария Благоева и др.
Първо място за цялостно представяне бе присъдено на Наташа Станоева от Самоков, а второ – на Йорданка Щерева от Радуил. За най-хубава пита бе отличена Спасия Цветкова, следвана от Албена Богоева и Велика Даскалова. За гозбата си от фасул пък възнаграждение заслужи Василка Христова.
Подарък за празника бе тортата на самоковската сладкарница „Савоя”, която зарадва танцьорите от македонското село Оризари.
Фестивалната програма бе открита от депутатката Ир. Коцева и кмета Вл. Георгиев. Огласени бяха поздравителни адреси от кмета на София Йорданка Фандъкова и от областния управител Росица Иванова.
И се започна голямото, радостно и красиво представяне на съставите от Софийска, Пловдивска, Пазарджишка, Русенска, Ловешка, Благоевградска, Кюстендилска и други области. Певчески състави от млади и стари представяха своите родни места с автентичен фолклор. От далечното градче Бяла поздравиха присъстващите със специално написана песен за боба. Със стихотворение за родното си село разплака почти всички радуилката Лиляна Муслийска, жителка на Бяла. Много песни се изпяха през тези два дни. Сцената и вътре, и отвън, отекваше с бързите стъпки на хороиграчите от ансамбъл „Люлин”, от Белово, Блажиево, Доганово, Локорско, Бъта, Райово, Драгоман, Дупница, Самоков и др.

Танцьорите от Македония, идващи за първи път, се изказаха много похвално за целия фестивал. Те играха по два пъти с много желание, а че им е било хубаво показателно бе и това, че буквално не им се тръгваше от Радуил.
В събота вечерта пък, след зарята, под звуците на оркестъра и песните на Венци Пенев хоро се ви на няколко ката до 2 часа през нощта.
Не беше лесно на журито с председател акад. Иван Тодоров и членове Весела Николова и Борис Вълков да отсее измежду толкова много добри състави най-добрите. Все пак на финала на празника двете „Златни бобчета” бяха връчени на танцьорите от Локорско и на танцовия състав „Беловче” от гр. Белово. „Златен фасулицър” заслужиха столичният ансамбъл „Люлин”, мъжката фолклорна група от Нови Искър, певческата група на офицерите от Костенец, певците от Крайници, гр. Бяла, Елешница и Горни Окол, танцьорите от Овчарци и Ресилово. Като индивидуални изпълнители бяха наградени Ганка Атанасова от Горни Домлян, Карловско, Светлана Найденова от Костенец, Руска Дросева от Мрамор и баба и внуче от Долни Лозен.
Сигурно присъстващите дълго няма да забравят и красивия обичай „Розоберачки”, представен от самодейците от Горни Домлян.
Местното читалище „Христо Ботев” отправи своя поздрав чрез песните на женските групи „Здравец” и „Детелини” и чрез танците на детския състав и на „Ибърски ритми”.
Докато програмата продължаваше, в двора на черквата къкреха казаните с радуилски боб, майсторски сготвен от баба Стефана и нейните верни помощнички.

Както на всеки празник, имаше многобройни сергии, които предлагаха всякакви вкусотии, играчки, сувенири.
Росица Бакалова дари два гоблена – „Бобчо” и „Бобка”, Димитрина Гошева – две икони /за музея и за читалището/, Борис Дамянов – две картини, майстор Велян – четири дърворезби. Други дарители се отчетоха с бобен сувенир, шарени яйца и пр.
Всички състави получиха грамоти, специално издадения за празника вестник „Радоил” и плакат на Бобфеста.
Може да се каже с чиста съвест, че фестивалът премина много добре. Още веднъж бе доказано, че сърцатите хора, които идват в Радуил да пеят, да свирят и да танцуват, са посветили част от живота си на родния фолклор и са живата връзка между поколенията. В голямото самоковско село се заздравиха стари приятелства, скрепиха се нови и това беше още едно голямо постижение. Всеки знае, че приятелството и любовта крепят света.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*