Новини, Статии, коментари

За 20 години бебетата намаляха с 40 %, а сватбите – три пъти

Истинска демографска катастрофа ни застига. Както страната, така и нашият иначе толкова хубав край.
За период от 20 години новородените в Самоков са намалели с около 38 %. През първото полугодие на 1993 г. на бял свят са се появили 243 бебета, а за първите 6 месеца на тази година – 2013-а, най-малките граждани на Самоков са едва 152.
През полугодието на 2003-а бебетата са били 161, през първото шестмесечие на 2008-а – 175, но като цяло тенденцията е крайно неблагоприятна.
Още по-драстична е разликата в съотношението при бракосъчетанията. Ако преди две десетилетия за 6 месеца общо 95 двойки в града ни са чули Менделсон, за последното полугодие сватбите са само 29. Истина е, че според проучвания поне още толкова хора започват да живеят на семейни начала без да сключват брак, но дори и тях да вземем предвид, пак разликата е очебийна.
Още през 2003 г., – преди десетилетие – през първото 6-месечие новобрачните двойки са били 40, за да намалеят сега още повече и да паднат под 30…
Показателна е и тъжната статистика на отишлите си от този явно обременен с доста грижи свят. През първото полугодие на 1993-а починалите са били 166, а през последното 6-месечие – 173. Наглед съотношението не е голямо, но ако си припомним, че жителите на града, да не говорим за селата, за последните 20 години постоянно намаляват, ще видим, че картината е повече от тревожна.
Защо се стигна дотук? По този въпрос може да се дискутира, макар че доста от отговорите са ясни.
По-сложен и по-важен е въпросът какво да се прави оттук нататък, за да се притъпи на първо време неблагоприятната тенденция, а в близко бъдеще и да се измени. Възможно ли е това? И ако да – как да стане?
Отговорите на тези въпроси трябва да дадат ръководителите на общината, но и управниците „отгоре”, обществеността, а в някаква степен и почти всеки от нас.

Евгения Попова
Тодор Василев

Leave a Reply