За 6 месеца в Горското са издадени 77 акта за нарушения

От началото на годината до края на юни в Югозападното държавно предприятие с център Благоевград са издадени 332 акта за нарушения. Почти всички от тях са за незаконна сеч и транспортиране на дървесина без контролна горска марка и превозен билет. Най-много актове са издадени в районите, които са известни с чести посегателства върху горите.
В тази негативна класация Самоков води първенството със 77 акта, следван от стопанството в Гърмен с издадени 66 акта. Не са били малко и нарушенията в районите на Разлог, Благоевград, Ихтиман, Гоце Делчев, Дупница и др.
През първото полугодие в рамките на предприятието са задържани 233 куб. метра дърва за огрев и 39 куб. метра строителна дървесина, както и 9 моторни превозни средства, 20 каруци, 10 моторни триона и други инструменти. Сред отнетите вещи има дори и оръжие.
Общо 11 719 проверки са извършили служителите по опазване на горите в териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие за първите 6 месеца на годината. Статистиката показва, че са инспектирани 5478 обекта за добив на дървесина и 2491 моторни превозни средства, както и 2474 ловци, 156 риболовци и 1120 други лица.
От пресслужбата на предприятието информираха, че за постигане на по-висока ефективност в проблемните райони се извършват съвместни проверки и акции с представители на полицията и жандармерията. Осигурено е постоянно дежурство на възлови места от служители на стопанствата. Провеждат се и работни срещи с кметовете във връзка със своевременното снабдяване на населението с дърва за огрев, както и като превантивна мярка срещу възможни посегателства в горите.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*