Новини, Шарен свят

Земеделският министър Десислава Танева посети Самоков заради елхи

Снимка: www.focus-news.net

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева посети разсадник за коледни дръвчета на територията на самоковското държавно горско стопанство. Стремежът е преди коледно-новогодишните празници гражданите да бъдат запознати с предимствата от купуването на живи елхички, както и с маркировката, с която ще се отличават законно отсечените дръвчета, които ще се появят на пазара.
Директорът инж. Владимир Малинов поясни, че стопанството разполага с 1500 коледни дръвчета.
От Министерството на земеделието и храните пък призоваха гражданите, купуващи коледни елхи, да наблюдават дали дръвчетата имат необходимата маркировка с жълти пластини. Цените на елхите в зависимост от вида на дървото и височината му са от 3 лв. до 25 лв. Най-скъпите дръвчета са високи по 4 метра.
В разсадника на Горското в Самоков има и 300, така да се каже, живи коледни дръвчета. Тяхната цена е 12 лв. без ДДС. Желаещите могат да си закупят елхички от стопанството.
Предвижда се в началото на новата година да бъде организирана разяснителна кампания сред гражданите за засаждането на живи коледни дръвчета. Специалисти обясниха, че по-малкото дръвче по-лесно се приспособява към променените условия на отглеждане. След покупката му то не трябва веднага да се поставя на топло, а да се аклиматизира, както и да не се украсява близо до отоплителни уреди. Не трябва и да се окичва с прекалено тежки украшения. Необходимо е да се полива, но не и да се тори. В стаята може да престоява не повече от две–три седмици. Коледното дръвче трябва да се засади на открито през март или в началото на април.

Leave a Reply