Новини, Шарен свят

Земетресението край Асеновград бе усетено и в Самоков

Жители на община Самоков също усетиха земетресението с магнитуд 4.6 по скалата на Рихтер, регистрирано тази нощ в 1.40 ч. в района на Асеновград. Епицентърът е бил на около 2 км от града и е на дълбочина от 14 км, сочат регистрите на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. От там съобщиха, че след това са последвали и над 20 вторични труса.
Будни по това време жители на Самоков съобщиха в редакцията, че също са усетили земетръса. „Гледах телевизия, когато чух чашите в кухнята да се блъскат една в друга. Първоначално се стреснах, а после си помислих, че си въобразявам. На сутринта обаче чух за земетресението по телевизията и разбрах какво е станало”, свидетелства самоковец, живеещ на трети етаж в блок в кв. „Самоково”.
По данни на национални медии трусът е усетен и в Габрово, Стара Загора, София, Благоевград, а дори и в източните райони на Сърбия и Македония. За щастие, засега няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети.
Най-силните земетресения в този район стават преди точно 90 години – на 14 и 18 април 1928 г. Първото е с магнитуд от 6.8 по скалата на Рихтер, а второто е малко по-слабо. Жертви на бедствието тогава стават 107 души, над 500 са ранени сериозно, а 26 хиляди сгради са разрушени. Най-много тогава е пострадал Чирпан и не случайно силният трус е останал в историята като Чирпанското земетресение.

Leave a Reply