Култура, Новини

Земетресение и Маджаре разлюляха Перник

Мъжката вокално-инструментална група към читалище “Васил Левски” в Маджаре участва в честването на 24 май в Перник /на площад „Кракра”/. Тържеството бе посветено и на 85-годишнината от обявяването на селището за град.
Нашенци изпълниха три народни песни от богатия си репертоар, емблематични за групата, откакто тя съществува – “Леле, Янко”, “Припило се макя вода” и “Гради Димо воденица”. Домакините останаха впечатлени. Лично кметицата на областния център Росица Янакиева обеща да кани състава на подобни прояви и занапред.
Точно по време на изпълненията на самоковския състав в Перник бе усетено и мощното земетресение с магнитуд 6.9 по скалата на Рихтер, чийто епицентър бе в Бяло море /между островите Тасос и Самотраки/.
След концерта пък маджарци вдигнаха настроението на публиката с бурни хора и песни. С групата пътува и кметът на Маджаре Иван Марков, който е и председател на читалището.
В празника участваха и група за руски романси от Лом, мъжки вокален квартет от Пещера, танцов състав от Горни Богров, група за стари градски песни от Кюстендил, трио поп певци от Бургас, група за народни обичаи от Кубрат, още гостуващи състави и много местни изпълнители.

Leave a Reply