Новини, Обяви, Туризъм

Зимен празник на Мальовица навръх Трети март

За втора поредна година на Мальовица ще отбележат националния ни празник по специален начин.
В чест на 144-годишнината от освобождението от турско робство в 11 ч. в четвъртък, на самия 3 март, ще се състои спускане със знамена по писта Стената. Ще участват младите скиори от туристическа група „Млад планинар“ в Петрич. След това фоклорен танцов ансамбъл ще изнесе програма на Меча поляна.
През миналата година възпитаниците на петричката планинска група са се спуснали по ски пистата в специална конфигурация, изобразяваща формата на буквата V, показвайки знака Victory или Победа, каквато са извоювали руската императорска армия и българските опълченци през далечната 1878 г.  Този знак е бил специална нашивка към униформите на войните-освободители от армията, в чито редици са се сражавали както руси, така и  украинци, беларуси, фини, литовци, поляци и др.
Предвижда се празненствата в курорта на тазгодишния 3 март да продължат до вечерта, когато фойерверки ще озарят смрачаващото се небе.
В празничната вечер на 3 март всички писти и влекове ще бъдат отворени и за нощно каране от 18,30 до 21,30 ч.
„Тук, на Мальовица и на Трети март, са мястото и времето да си спомним и за легендарния Мальо войвода – българският хайдутин, загинал под върха в битка с поробителите. Почитайки войните-освободители, сред които мнозинството са руси, украинци и беларуси, нашите надежди са скоро братоубийствената война в Украйна да спре и да има мир“, заяви от името на ръководството на комплекса Янко Аврамов.
За гостите ще работи и обновеният ресторант на Централната планинска школа „Мальовица“ със своята невероятна тераса с изглед към пистите. Най-малките пък ще могат да направят спускания по пистата за шейни или да се повозят с туби на новата придобивка – карусел /въртележка/.
Падналият дебел пресен сняг също предполага много положителни емоции. От ръководството на комплекса добавиха, че всички прояви ще бъдат проведени при стриктно спазване на въведените противоепидемични мерки.

Leave a Reply