Зимна приказка в Боровец и Самоков, в Радуил и Момин проход…

Всички обичаме приказките, но тази, която три дни бе съчинявана без думи, а с песни и танци, бе съвсем различна и в същото време много вълнуваща и красива. По утвърдила се вече традиция за трета година в Боровец – хотел „Рила”, софийският арт център „Нестия” с ръководител Христо Станков сътвори тази снежна приказка на 17 февруари, подкрепян от още формации от Горна баня, Малашевци, столични читалища, както и от областта, включително от самоковския танцов състав „Росица” с ръководител Росица Павлова.
Близо три часа продължи програмата, проследена от гости на курорта. Най-напред по коридорите на „Рила” зазвъняха с клопки кукерите от софийската фолклорна група „Житената питка” – хем да прогонят злите сили, хем да приканят гостите на хотела.
Водещ беше Даян Залузин – певец и танцьор, ученик в Класическата гимназия в столицата. Тракийски танци в изпълнение на участници в „Нестия” се смениха със сливенски и шопски изпълнения на танцьорите от столичния квартал „ Овча купел”, Дунавското хоро – с красив пирински момински танц на костенчани. Модерни ритмични танци показаха участниците в софийската школа „Фул денс”. С шопско настроение ни зарази младежки танцов състав от Сеславци. Като певци се проявиха Георгия Райкова, Йоана Милянова и солистът на Българското национално радио Венцислав Пенев.
Същата програма продължи на следващия ден – в събота, 18 февруари, в читалище-паметник „Отец Паисий” в града ни. И тук настроението беше на макс, вдъхновение и усмивки предизвикваха участниците в съставите с изпълненията си. Много добре в приказката се вписаха младите танцьори от състав „Палакарийче” в Райово.
Неделният ден пък бе празник за жителите на Радуил. Тук, на голямата сцена, танците се вихреха, а зрителите и слушателите даряваха участниците със сърдечни аплодисменти. Радуилци не останаха назад – много добре се включиха в концерта местните фолклорни групи „Детелина” и „Здравец”. Всички се радваха на малките танцьори от детския състав „Радуилче”. Успешно се изяви и фолклорната група от съседна Марица. С едноминутно мълчание и станали прави, всички в салона почетоха паметта на Апостола Левски.
Можеше и да е студено, но топлина се излъчваше от чудесната игра на изпълнителите, които получиха специални дипломи. От сърце домакините благодариха на сърцатите танцьори и певци, на Христо Станков и неговия екип, които още веднъж доказаха на дело приятелското си отношение, вдъхновявано и от думите на незабравимата Любка Рондова /мир на праха й!/: „Да запазим и съхраним огъня български!”
Краят на зимната приказка пък бе сложен с много богата програма в Момин проход, където се изявиха и местни състави.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*