Култура, Новини

„Зимна приказка” в Боровец, Самоков и Радуил

Поредната изява на Арт център „Нестия” с ръководител Христо Станков бе чудесната „Зимна приказка”, сътворена на 19, 20 и 21 февруари в Боровец, Самоков и Радуил.
Заедно с гостите от София на сцената в хотел „Рила” се изявиха самоковските певци Латинка Трохарова и Васил Димитров с песен за Трифон Зарезан и друга весела мелодия, а после участваха и в конкурсите за носия и за ръченица и дори спечелиха награди.
В програмата участва и женската фолклорна група „Здравец” от Радуил, изпълнителките в която по желание на група чужденци два пъти извиваха глас с автентични песни. Жизнерадост внесоха и танцьорите от Райово – състав „Палакарийче”, както и самоковци под ръководството на Росица Павлова. Радуилският майстор Велян пък бе подредил дърворезби.
Същата програма бе изнесена и на следващия ден в читалище-паметник „Отец Паисий”. На самоковска сцена достойно се включиха и танцьорите към читалището в Широки дол.
В неделя домакин бе читалище „Христо Ботев” в Радуил, където се изявиха и двете местни фолклорни групи – „Детелина” и „Здравец”, както и малките танцьори от състав „Радуилче”. За носия награда заслужиха Мария Василева и представилите „Трифон Зарезан” от „Нестия”, за „Мис и Мистър Фестивал” – Мария от Радуил и танцьор от „Банкя”, при надиграването пък бяха отличени Мария Христова и Радослав Маликатов от Радуил. С поредна певческа изява на родна сцена направи впечатление младата Деси Николова. Изви се хоро, на което се хвана и Любомир Димитров, кметът на селото.

Димитрина Божилова

Leave a Reply