Култура, Новини

Зимна приказка в Радуил

Февруари – Малък Сечко, както го наричаме ние, българите, е месец на празниците. След Трифоновден, Деня на влюбените, дойде и Сирница /Заговезни, Прошки/. После идва и Тодоровден /Конският Великден/ с кушии и веселие…
На Заговезни – 18 февруари, в Боровец и Радуил се роди истинска зимна приказка, сътворена и разказана с песни и хора от голямото семейство на Арт фолклорен център „Нестия” от София с ръководител Христо Станков. За трети път след празника в Боровец певците и танцьорите от центъра представиха своята зимна приказка на площада пред читалище „Христо Ботев” в Радуил, пред събралите се жители и гости на селото по случай хубавия празник.
„Живи и здрави да сме, да се срещаме и да празнуваме заедно”, поздрави множеството кметът на селото Любомир Димитров.
Голямата цел на Арт центъра е чрез своите изпълнители да поддържа огъня български и националните ни идеали и завети с песните на Любка Рондова, която е била гост и участник и в традиционния Бобфест в Радуил.
Танц „Комитско либе” представи състав „Бисерче”. Младата и с голямо бъдеще певица Георгия Райкова, която познавам отдавна като част от дует ”Рукашка”, прикани всички на хорото с песента „Стано, Станке”. Винаги с младата певица е и нейната майка, която е зам.-директор на гимназия по хлебни и сладкарски технологии. Последваха тракийски и варненски танц, „Шопско настроение”, танц „Бера”…
Редуваха се песни и хора, дуети, трио „Дамянови”. Голям интерес предизвикаха и група кукери, които благославяха: „Колкото са космите на мечката, толкова плодородие”, „Както хлопат хлопките, така да звънят парите”, „Колкото са звънците по кукерите, толкова дечица да се родят”, „Колкото са бълхите у мечката, толкова богатство в тази къща”… Стопанката ги дари с пари, баница, вино, ракия, погача и беше… нагазена от мечката за здраве.
Докато „бисерчетата” играеха „Радомирска сюита”, разговарях с Таня Илиева, ръководител на състава, основан през 2001 г. в 88-о средно софийско училище. Във формацията участват 35 момичета и 10 момчета. Последното им участие е във фестивала „Бъдност и таланти” на България, организиран от „Нестия”, където заслужено получили отлична диплома. Талантливите деца и младежи представиха и ритуала „Прошки” с прощаването и ламкането на яйце и халва.
Певицата Деси Николова – гордостта на радуилци, се представи и със своя авторска песен.
Венцислав Пенев пък изпя за първи път своята песен „Майко, добър ден” – за децата на България, напуснали родината. Венци е истински ентусиаст, отдаден е на любовта си към народната песен и с радост и голямо желание ръководи детски състав в Нови Искър. Изпълнява вълшебните македонски песни и с тази своя любов заразява малки и големи.
Участниците в програмата се раздадоха от сърце и затова радуилци много им се радваха и ги аплодираха.
Веселието продължи и вечерта край четирите огъня в селото.

Димитрина Божилова

Leave a Reply