Култура, Новини

Зинаида Хаджимитова представи „Приказки за живота”

zinaida hadjimitova

Зинаида Хаджимитова

В града мнозина я познават, но главно като учителка и талантлива актриса в самодейния театър към читалище-паметник „Отец Паисий”, затова с интерес очакваха да се запознаят с проявите й в този друг вид изкуство – литературата. Любопитството им бе задоволено с представянето на дебютната книга от Любомир Малинов.

Той изрази изненадата си от белетристичната дарба на авторката, от показаното познаване на живота, голямата искреност и умението й да навлиза в сърцевината на сюжета. В книгата Малинов определи три групи разкази – взети от реалния живот, с езотерично съдържание и разкази, свързани с богомилството, като за всеки от тях направи обосновка на оценката си. Като талантлив режисьор и тук Л. Малинов съумя с художественото четене на откъси от Лидия Найденова и Любослава Ярловска да илюстрира казаното за отделните групи разкази.

„В цялата книга тича едно дете – търси истината, Бога”, изтъкна Малинов, имайки предвид и снимките на кориците – 7-годишната Зина и авторката сега. В цялото съдържание на разказите се търси истината за живота, за света, като това е предадено с добре подбрани образи, с чистота и непосредственост.

Виолета Кинова подчерта, че е чела с интерес разказите и особено я е впечатлила тематиката. За нашето село малко се пише, а Зина е открила много от живота на село. Книгата впечатлява още с корицата – детето гледа света, учудва му се, запаметява го. „В разказите има съпреживяване, съчувствие към хората, които творят, създават блага. Когато човек твори, той не руши”, допълни Кинова.

zinaida hadjimitova 2Писателят Димитър Гонов изрази радостта си, че в залата има атмосфера, присъстват много хора, които обичат словото. Той довери, че доскоро не е познавал Зина, не е знаел за творческите й пристрастия и даде израз на приятната си изненада, че човек, завършил спортна академия, може да работи така успешно в областта на изкуството и литературното творчество. Впечатлили са го енергията от сборника с разкази, есета, легенди и притчи, богатството на образите, великолепното чувство за хумор. „Описанията на селото можем да определим като реквием на българското село. От сърце поздравявам Зина”, възкликна Гонов.

Задоволство от прочетеното в книгата изрази и Весела Колешанова.

Зинаида Хаджимитова поздрави всички, благодари им и заяви, че е спокойна, защото книгата й ще тръгне в приятелски ръце. Авторката обясни, че по проекта за корицата са работили дъщеря й Виолета и Людмила Цветкова, а за художественото оформяне дял има Иво Масларски. „Цялата книга е послание. Надявам се всеки да намери в нея нещо за себе си”, завърши Зина.

Водещата Албена Ихтиманска, гл. библиотекар, благодари на авторката и й пожела успешно представяне и в София, а и… да не се бави със следващата си книга. Г-жа Ихтиманска благодари и на Лидия и Любослава за хубавия художествен прочит на разказите.

Емоционален завършек на срещата бе поздравът от майката на авторката Пенка Пенчева, рецитирала стихотворение с патриотична тематика.

На всички, закупили книгата, Зинаида раздаде автографи. Сигурно читателите ще оценят посланието й: „Обичам, благодаря, съжалявам, прости, помогни. Да ги произнасяме, без да чакаме нещо в замяна…”

Евгения Попова

Снимки: Надка Вардарова

Leave a Reply