Други, Зимни спортове, Новини, Спорт

Златен знак на „златния” Анев

Почетният гражданин на Самоков Красимир Анев бе удостоен на 3 ноември със Златния знак на Пресклуб „България” за изключителен принос към спорта и по повод прекратяването на състезателната му кариера.
Над половината от жизнения път на 33-годишния ни именит съгражданин е свързан с един от най-популярните зимни спортове. Още през 2007 г. той стана европейски шампион за младежи, а 11 години по-късно триумфира и при мъжете в коронната си индивидуална надпревара на 20 км на Евро 2019 в Беларус. Между тези две негови върхови постижения Анев се окичи с по 4 сребърни и бронзови медала от шампионати на Стария континент, стана шести на световно първенство и записа рекордното за българин четвърто място в Световната купа. Неотдавна обаче Краси реши да се оттегли от професионалния спорт след неразбирателство с председателя на Федерацията по биатлон Екатерина Дафовска.
„Най-изстраданите ми медали са среброто и бронза в индивидуалната надпревара и спринта на Евро 2017 в Полша. Тогава бях много болен, но знаех, че скоро ще ставам баща и това ми вдъхна сили. Предишната година пък имах контузия, но след като я преодолях си казах, че нищо не може да ме спре. Затова и съвета ми към младите е никога да не се отказват”, заяви Краси.
Още като малък бъдещият европейски шампион има проблеми със сърцето и му забраняват да спортува. Тогава той просто отказва да приеме тази съдба и благодарение и на проф. Тошо Балабански продължава да преследва мечтите си по снежните писти с писалки на краката и пушка на гърба. Благодарен е и на вече покойния д-р Първанов, с когото работи близо 15 г.
Именно упоритостта и постоянството са ключовите фактори за успехите на Анев, категоричен бе личният му треньор и също наш съгражданин Георги Фъртунов. Опитният наставник съжалява единствено за пропуснатия подиум на своя възпитаник на световното първенство в Хохфилцен, Австрия, през 2017 г.
„Тогава Краси вървеше трети и без грешка до последната стрелбата, когато един пропуск му коства медала и го свали на 7-ото място”, припомни Фъртунов.
Самият той е останал без работа след отказването на Анев, а и никой от родната федерация не се е свързвал с него. Качествата на специалиста обаче са оценени в Хърватия, откъдето е получил покана за работа, но пандемията от Ковид-19 е осуетила тази възможност. Именно Фъртунов откри за големия спорт най-добрия хърватски състезател Яков Фак, който впоследствие стигна и до световния връх.
Краси Анев пък в момента се подготвя за държавния си изпит в НСА по „Спорт и сигурност” – специалност, която има широко приложение в структурата на армията и МВР. Засега не прави планове за завръщане в биатлона като треньор, но не изключва възможността да коментира любимия спорт по телевизията.
Анев и Фъртунов изразиха надеждите си ремонтът на ролбана на Ридо да приключи успешно, за да се предоставят по-добри възможности за младите биатлонисти в Самоков и страната.

Leave a Reply