Култура, Новини, Туризъм

Златна статуетка от Плевен за хора на ветераните-туристи

Снимка: архив

Под патронажа на БТС, Сдружението на туристическите хорове и Община Плевен в този град на 17 и 18 юни за 29-и път се състоя национален празник под надслов „Песните на България”.
Началото на този празник е през далечната 1972 г. Тогава, както и през 1975 г., домакин е Плевен. Местната публика помни самоковския хор на ветераните-туристи именно от тази година, когато нашият състав изпълнява тук за първи път „Песен за Плевен” по текст на Митко Чуковски и музика на Филип Аврамов. Самоковският хор на ветераните-туристи, който е участвал във всички досегашни издания на „Песните на България”, изпълни на последния празник отново тази песен и предизвика бурните аплодисменти на препълнения салон на читалище „Съгласие”, известен с чудесната си акустика.
Радостно за нас още бе, че и на този празник прозвучаха песни, композирани от самоковския диригент маестро Борис Стрински, на когото организатори, певци и публика отделиха особено внимание.
Хорът ни бе награден със златна статуетка и грамота. Ние, хористите, имахме възможност да разгледаме и красивата централна част на Плевен.
Празникът „Песните на България” се е провеждал през изминалите години и десетилетия и в много други градове и курорти – Велико Търново, Бургас, Шумен, Тетевен, Стара Загора, край Леденика, на Копривките, Карандила, „Бунтовна”, на Мальовица, Паниците и др. Винаги тогава също са звучали песни за родолюбието и нашата прекрасна природа.

В. Михайлова

Leave a Reply