Златното момиче на атлетиката Йорданка Благоева гостува на самоковски ученици

Световната рекордьорка в скока на височина Йорданка Благоева гостува на ученици от журналистическите паралелки с учители Мария Коеджикова и Янка Кабадийска от ПГ „Константин Фотинов“. Срещата се състоя на 30 ноември в конферентната зала на хотел „Арена“, където присъстващите проследиха с интерес и документалния филм „Отвъд скока“ – биографична продукция, посветена на живота и постиженията на именитата спортистка.
„Йорданка Благоева е един земен, добър човек, с изключителни постижения и трябва да бъде истински пример за вас и за младото поколение“, подчерта М. Коеджикова. Заедно с Я. Кабадийска те разказаха за зараждането и развитието на журналистическите паралелки и се похвалиха, че вече 4 години издават ученически вестник като притурка към в. „Самоков 365“.
„Идеята ни бе да създадем честни и активни хора с будно гражданско съзнание, от които днес обществото ни има крещяща нужда и които могат да променят България“, споделиха преподавателките.
„За да успееш да постигнеш нещо голямо, независимо в коя област искаш да се развиваш, трябва да си съсредоточен и да даваш всичко от себе си. Аз не съм нищо повече от всеки човек на тази земя, просто съм имала възможността да се реализирам“, скромно заяви златното момиче на родната атлетика.
Малко известно е, че преди да се насочи към високия скок, Йорданка се е пробвала и в други атлетически дисциплини, а и други спортове, като баскетбол и дори… парашутизъм. Впоследствие се профилира и започва работа с треньора Петър Димитров. И успехите не закъсняват. Междувременно й се налага всеки ден да изминава пеша разстоянието от родното си село Горно Церовене до Монтана /12 км/, където тренира. Вечерта – изморена след изтощителните натоварвания, Йорданка се прибира и учи на осветление. „Треньорът ни искаше бележниците за проверка всяка седмица“, заяви пред младежите живата легенда на леката ни атлетика.
Благоева израства в бедно семейство, но показва, че с много труд, воля и упоритост всичко е възможно. Вярва в максимата, че има ли желание – има и начин.
Останалото, както се казва, е история – Йорданка се превръща в първата българка, която подобрява световен рекорд в леката атлетика, скачайки 194 см на турнир в Загреб през 1972 г. Двайсетина дни по-рано печели сребърен медал на олимпиадата в Мюнхен. Йорданка поздравява тогава германската победителка, въпреки че тя печели титлата нечестно – летвата на българската състезателка пада 17 секунди след скока й, явно подпомогната от нечие домакинско рамо.
На следващата година – на европейското първенство през 1973 г. в Ротердам, Благоева става шампионка с рекорд на закрито – 192 см. Заглавията на печата в Холандия на следващия ден гласят: „Българската роза покори холандските лалета”, “Българският Кройф покори Холандия”… В края на 1973-а е обявена за най-добра лекоатлетка на Стария континент.
Й. Благоева печели бронзов медал на следващата олимпиада в Монреал /1976/, а участва в общо 4 олимпийски игри, включително в Мексико /1968/ и Москва /1980/.
И сега продължава да бъде отдадена на спорта. След края на състезателната си кариера първо е главен секретар на Съюза по аеробика, а от 1999 г. – негов председател. В началото на 2017 г. е наследена на този пост от Димитрина Къндева. Сега е зам.-председател на Българския олимпийски комитет, чийто председател е друга наша световна рекордьорка в скока на височина – Стефка Костадинова.
Връзката на Йорданка Благоева със Самоков обаче не идва само от провежданите на Боровец международни състезания по спортна аеробика. Вече 18 години атлетката живее с мъжа си Валентин в къща във вилна зона преди Щъркелово гнездо, откъдето се открива прекрасна гледка към яз. „Искър”.
„Приятелите ни са в Самоков, тук пазаруваме и вече се чувстваме като част от този град”, с любов заяви рекордьорката. Любимото й хоби пък е да се занимава с разкрасяването на голямата градина в двора на къщата. Грижи се и за параклиса и аязмото в съседство. Горда майка е на син и дъщеря и баба на пет внучета.
Дарила е всичките си отличия на Музея на спорта.
В края на трогателната вечер домакините поднесоха подаръци на именитата си събеседничка. До магията на голямата Йорданка Благоева в последната ноемврийска вечер на 2017-а в Самоков се докоснаха и зам.-кметът Люба Кленова, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, много общественици и спортни деятели.
Вярвам, че огънчето от тази среща ще озарява пътя на участниците в нея. Защото Йорданка Благоева е спортен идол, но и пример за подражание като гражданин. Дано младите участници във вечерта наистина оценят значимостта на този светъл човек и усвоят най-ценните уроци от видяното и чутото.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*