Знатен строител и дарител изгражда замък, благодари на Общината

Известният майстор строител Никола Чолаков е на път да осъществи докрай новото си начинание – изграждането на истински замък в околностите на Самоков.
Предисторията на строителството на оригиналната сграда е истинска одисея. Бавно, скъпо и мъчително за три години се стига до разрешението за строеж. Радостта обаче е кратка, тъй като разрешението е отменено от Районната дирекция за национален строителен контрол. Следва ново ходене по мъките. Бай Кольо – разстроен и обезверен, започва да обмисля дори да се откаже от осъществяването на мечтата си, когато със съдействието на арх. Надежда Клинчева, главен архитект на Общината, по въпроса е заведено дело. Съдът в края на краищата решава казуса в полза на строителя.
Въодушевен, само за 4 месеца Чолаков изгражда зданието в груб вид. Посвещава го на 70-годишния юбилей на съпругата си. Сега чака да мине зимата, за да продължи и да завърши градежа. Чака всеки момент да се роди и третата му правнучка…

Никола Чолаков

Строителят и неговите близки са признателни на кмета Владимир Георгиев и на арх. Надежда Клинчева за разбирането, подкрепата, професионалното отношение и проявената чисто човешка отзивчивост.
Никола Чолаков повече от половин век е по строежите. Участвал е в изграждането на едни от най-големите и впечатляващи обекти в страната ни. За труда и майсторството си е носител на високи държавни отличия. Не е самоковец, но прави дарения на Общината и местните хора и заслужава напълно благодарността им. Достатъчно е да се видят прекрасната чешма и другите съоръжения, съградени от него в района на Мечката, край яз. „Искър”.
„Тате е велик. Не че ми е баща, но не познавам друг като него. Умее толкова много неща и ги прави с любов. Трудолюбието му е пословично. Научила съм много неща от него. Той е един напълно реализирал се човек. Съграденото от него, сигурна съм, ще остане във времето, да го ползват и да му се радват поколенията”, сподели за „Приятел” дъщерята на строителя Румяна Чолакова.

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    amarella

    Ей Браво!Имало още добри хора !
    Ама да бяхте му благодарили на човека на български че с тая латиница голям срам за вас ..

+ Leave a Comment

*