Значимо самоковско участие в 12-ите Цар-Шишманови дни

Силно бе самоковското присъствие и участие в Дванадесетите Цар-Шишманови дни. Традиционният научен форум, посветен тази година на 220-годишнината от рождението на митрополит Авксентий Велешки, се състоя от 5 до 7 октомври в конферентната зала на хотел “Арена”. Това бяха и Тридесет и осмите научни четения на асоциация “Онгъл”, които по отдавнашна традиция се провеждат в нашия град.
Сред участниците в „Дните…” бяха много български и чуждестранни учени. Свои изследвания представиха и самоковци – директорът на Историческия музей в града ни Веселин Хаджиангелов /”Социализация на археологически обекти в община Самоков”/, утвърдените краеведи Георги Захов /”Завещанието на митрополит Авксентий Велешки и развитието на учебното дело в Самоков”/ и Иван Ненов /”Неизвестна песен от с. Доспей, Самоковско, за войниците на цар Иван Шишман”/, студентът Силвио Томов /”Самоковската фамилия Коцеви. Един непубликуван архив”/, както и секретарят на асоциацията за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл” доц. д-р Константин Рангочев.
Представени бяха и отчети за тазгодишните проучвания на екипи на асоциацията в Ковачевци, Ярлово и западната част на Самоковската котловина.
Научният симпозиум бе на тема “Памет – Наследство – Култура”. В рамките на симпозиума се проведе и Тринадесетият сезон на Балканската културна филмотека. В Градската художествена галерия “Проф. Васил Захариев” пък бе открита изложба на плакати с мотиви от “теракотените икони”, открити във Винишкото кале /край гр. Виница в Македония/.
При откриването на 5 октомври участниците в научната изява бяха приветствани от кмета Владимир Георгиев, директора на самоковския музей Веселин Хаджиангелов и доц. д-р Константин Рангочев от името на асоциация „Онгъл”.
Начинанието бе благословено от архиерейския наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев, който произнесе и слово за живота и дейността на митр. Авкс. Велешки.
Авторитетната научна изява бе организирана от асоциация “Онгъл” с гл. секретар д-р Росен Малчев с подкрепата на Община Самоков, Историческия музей в града ни, “Екип 123″ ЕООД и импресарско-издателската къща “Род”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*