Зографски надскочи Фрайтаг и завърши 23-и на старта на „Четирите шанци” в Оберсдорф

Снимка: EPA/БГНЕС

Най-добрият български ски скачач Владимир Зографски започна по впечатляващ начин участието си в престижния традиционен турнир по ски скокове „Четирите шанци”. Самоковецът преодоля квалификациите с 39-и резултат, което определи за негов съперник в директните елиминации в официалния старт да бъде Рихард Фрайтаг от Германия, който зае второ място в генералното класиране за Световната купа през миналия сезон. Българинът обаче не се смути от този факт и преодоля сериозното предизвикателство. 25-годишният състезател направи опит от 125 метра и изпревари Фрайтаг с метър и половина. Немецът обаче също се класира за втория кръг като един от петимата „щастливи губещи”. Местният любимец дори успя да изпревари Зографски при вторите скокове и завърши на 16-о място. Влади пък зае 23-ата позиция след престой във въздуха от 118 метра.
Така той си осигури още 8 точки за генералното класиране, където заема 18-о място с 97 пункта. Лидер в подреждането е победителят в Оберсдорф Рьою Кобаяши от Япония, следван от поляците Пьотър Жила и Камил Стох. Никой от тях обаче не се качи на подиума в първия старт от „Четирите шанци”, където втори и трети станаха германецът Маркус Айзенбихлер и австриецът Щефан Крафт.
По-късно днес, 1 януари, в Гармиш-Партенкирхен ще се състои и втората надпревара от турнира. Зографски даде 23-и резултат в квалификацията и ще се изправи в спор за участие във втория кръг срещу Мартин Хаман, който бе 28-и.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*