Зимни спортове, Новини, Спорт

Зографски превъзмогна ковид предизвикателствата и записа първи точки за сезона

Самоковският ас в света на ски скоковете Владимир Зографски се завърна ударно на шанцата след около месец отсъствие. Влади завърши на 29-о място на 29 декември в Оберстдорф, Германия, където се проведе първият кръг от веригата състезания “Четирите шанци” – най-престижната проява в този атрактивен спорт.
Зографски направи отличен първи опит от 126 метра, който го изстреля на 16-о място във временното класиране. Неблагоприятните атмосферни условия обаче попречиха на нашия съгражданин да повтори този опит и във втория кръг, когато постигна 119 метра и с общ сбор от 243 т. остана на 29-о място.
Все пак с попадането си в топ 30 българинът записа първите си две точки за сезона в надпреварата за Световната купа. Надеждите са Зографски да успее да запази добрата си форма и в предстоящите три старта от турнира “Четирите шанци”. Следващият старт ще се състои още в първия ден на 2021 г. в Гармиш-Партенкирхен. Квалификацията е ден по-рано.
Припомняме, че 27-годишният състезател първо изкара двуседмична карантина заради факта, че е бил контактен със заразените с Ковид-19 треньори в националния отбор Матиаш Зупан и Яка Рус. Впоследствие Влади се отказа от участие в световното първенство по ски полети в Планица, Словения, заради нарушената си подготовка. Накрая се оказа, че самият той също е “пипнал” новия коронавирус, заради което пропусна стартовете за Световната купа в Енгелберг, Швейцария.
Победител в Оберстдорф стана германецът Карл Гайгер, следван от поляка Камил Стох и Мариус Линдвик от Норвегия.

Leave a Reply