Култура, Новини, Образование

Ивана Николова първа в национален конкурс

Ивана Николова /вдясно/, космонавтът Георги Иванов и призьорката Петя Субева

В Руския културно-информационен център в София на 14 юни бе официално закрит седмият национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”. Съдържателна литературно-музикална програма, кратък анализ за работата на над 3000 ученици от 140 градове и села на България и награди за отличените на национално ниво 78 участници и 19 научни ръководители – така съвсем накратко може да се опише събитието.
Зад тези цифри стои няколкомесечният труд над книги и компютри на тези хиляди българчета, разкрили за себе си и за своите читатели нови странички от историята. Работите им, оценявани от пет журита от специалисти, отново донесоха отличия за Самоков.
В класирането за реферати на ученици от 5 до 8 клас първото място зае Ивана Николова от 6 клас на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” с разработките си на български и руски език за създаването на Българската пожарна.
Поощрителни награди получиха Елисавета Павлова, седмокласничка от ОУ „Христо Максимов”, за презентацията си „Битката за Шипка, отразена в стихотворението на Иван Вазов „Опълченците на Шипка” и в картините на художниците, увековечили този подвиг”, дванадесетокласничката от СУ ”Никола Велчев” Петя Субева за очерка си на руски език „Помним и знаем! 11 апреля – международный день освобождения узников фашистких концлагерей” и за рисунката „Светци”, и Стивиан Терзийски, ученик от шести клас на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, за реферата си „Българи, учили и работили в Русия, със значим принос в българския обществен и духовен живот”.
Сред наградените научни ръководители е и преподавателката от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” Ангелина Милушева.
Изказана бе специална благодарност на Самоков – за най-масово и успешно участие.
Част от наградите връчи първият български космонавт Георги Иванов.

Инж. Спаска Александрова

Leave a Reply